Omezuje v Paříži auta i „hotelové byty“. Teď má starostka Hidalgová šanci opět dobýt radnici

Horizont ČT24: Pařížská starostka Hidalgová jde znovu do voleb (zdroj: ČT24)

Za čtyři roky se jí podařilo snížit míru znečištění ovzduší v Paříži o patnáct procent a také vyhlásila válku automobilům. S řadou dalších problémů si starostka francouzské metropole Anne Hidalgová sice neporadila, přesto má právě ona nejlepší výchozí pozici pro blížící se volby. O tom, kdo usedne v čele pařížské radnice, se bude rozhodovat za dva měsíce. Hidalgová teď zahajuje kampaň za své znovuzvolení.

Hidalgová chce být považována za starostku, která klade důraz hlavně na ekologii. Během šestiletého období v čele pařížské radnice uzavřela pro automobily nábřeží podél Seiny a chce jejich provoz výrazně omezit i kolem Vítězného oblouku či na samotné Champs-Elysées.

„Pařížané se musí rozhodnout, v jakém městě chtějí žít za pět nebo šest let. Pro mě je prioritou ekologie a také snaha otevřít město co největšímu počtu lidí,“ vysvětluje svou motivaci současná starostka Paříže. 

Znamená to i regulaci nájemného a systému Airbnb. Hidalgová chce každoročně věnovat miliardu eur na čištění města, nové parky a rozšíření alternativních způsobů dopravy včetně koloběžek, které však mohou působit problémy. Radnice už jízdu na elektrických koloběžkách po chodnících zakázala a podobné kroky chystají i další francouzská města.

„Učinili jsme radikální změny, které nám umožnily pohybovat se ve městě na kole mnohem bezpečněji než dosud. Počet lidí, kteří používají kolo, se během roku zvýšil o padesát procent. Navíc se nám podařilo snížit míru znečištění ovzduší,“ vyjmenovává své úspěchy starostka.

Problémy: Dopravní zácpy, málo bytů, drogy

Její vizitka ale není jen pozitivní. Velké potíže panují v dopravě, neboť řidiči tráví hodiny v dopravních zácpách. Nedaří se řešit ani nedostatek bytů a velkým problémem zůstávají drogy. A to zejména na severu města, kde by za čtyři roky měla stát olympijská vesnice.

Drogoví dealeři se často pohybují dokonce v blízkosti škol. „Policie nám tvrdí, že často nemůže zasáhnout, protože nemá tolik lidí, ale už to trvá příliš dlouho. Rádi bychom, aby přijali opatření k tomu, aby se ten problém vyřešil,“ podotýká Fabienne, členka sdružení rodičů ze čtvrti La Chapelle.

Popularita starostky Hidalgové není příliš vysoká. Svůj mandát by ale mohla obhájit i proto, že nemá žádného silného protikandidáta. Pokud se po případném postupu do druhého kola spojí s ekology, má tak velkou šanci uspět v boji o pařížskou radnici i podruhé.