Kandidát na běloruského prezidenta Dzmitryjev si má odpykat 18 měsíců ve vězení

Bývalý kandidát na běloruského prezidenta Andrej Dzmitryjev byl v Minsku odsouzen k 18 měsícům vězení. Podle verdiktu se provinil tím, že se zúčastnil masových demonstrací, při kterých opozice protestovala proti oficiálním výsledkům voleb a označila je za zfalšované. Vítězem voleb úřady opět vyhlásily autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Opoziční politik před soudem potvrdil, že se protestů účastnil. Podle obžaloby se připojil k lidem hrubě porušujícím veřejný pořádek, vstupoval do vozovky, což narušilo dopravu, a vyzýval k porušování pořádku. Cílem jeho počínání bylo vyostřit napětí ve společnosti, tvrdil prokurátor.

Dzmitryjev je od lednového zatčení ve vazbě. Obránci lidských práv ho pokládají za politického vězně.

Podle oficiálních výsledků prezidentských voleb z roku 2020 skončil Dzmitryjev čtvrtý se ziskem 1,2 procenta hlasů. Podle běloruských úřadů v hlasování – už pošesté v řadě – zvítězil Lukašenko. Opozice a Západ volby pokládají za zfalšované a Lukašenkovu legitimitu neuznávají. Ve volbách podle nich zvítězila opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská, která nyní žije v exilu.

Nespokojenost s průběhem voleb vyvolala v Bělorusku demonstrace nebývalých rozměrů. Bezpečnostní složky protesty brutálně potlačily, desetitisíce lidí zatkly a tisíce jich zbily. Mnoho Bělorusů uprchlo do zahraničí a Lukašenkův režim zesílil represe vůči opozici. Ochránci lidských práv odhadují, že v běloruských věznicích je asi 1500 politických vězňů.