Johnson nevyloučil, že kvůli brexitu bez dohody obejde parlament. Spustil vlnu kritiky

Události ČT: Poslední televizní debata Johnsona s Huntem (zdroj: ČT24)

Favorit na post příštího britského premiéra Boris Johnson v televizní debatě nevyloučil, že obejde parlament, aby se mohl ke konci října uskutečnit brexit bez dohody. Expremiér John Major v reakci označil účelové ukončení poslanecké schůze za „naprosto a zcela nepřijatelné“. V takovém případě se chce obrátit na soudy. Podle BBC by bylo využití tohoto nástroje pro politické účely bezprecedentním krokem pro moderní britskou politiku. Parlament brexit bez dohody opakovaně odmítl.

Přerušení zasedání parlamentu je v Británii za normálních okolností rutinní událostí, k níž dochází zhruba jednou za rok. Tímto úkonem končí jedno legislativní období, načež královna o několik dní později zahájí další. O načasování těchto úkonů v praxi rozhoduje vláda, ačkoli formálně vyžadují „příkaz“ panovníka.

Odchod z Unie v mezeře mezi jednáním

Za momentální patové situace v britském parlamentu se spekuluje o tom, že příští premiér by mohl na podzim ukončit aktuální schůzi, která běží už dva roky, a začátek té další záměrně odložit tak, aby Británie i proti vůli poslanců 31. října odešla bez „rozvodové“ dohody z Evropské unie.

Kandidát na předsedu Konzervativní strany Boris Johnson, který se podle průzkumů za dva týdny stane britským premiérem, v úterý večer v debatě v televizi ITV uvedený scénář nevyloučil. Označil za „absolutně bizarní“, aby Londýn vyřazením této možnosti oslaboval svou pozici pro případné vyjednávání s EU. Johnsonův soupeř – současný šéf diplomacie Jeremy Hunt – naopak zablokování parlamentu v debatě kategoricky odmítl.

Brexit bude v říjnu, věří Hunt s Johnsonem (zdroj: ČT24)

Expremiér Major upozornil, že nový předseda vlády by tímto postupem zapletl královnu do ústavní krize. „Pro uzavření parlamentu by musel premiér jít za Jejím Veličenstvem královnou a požádat o povolení k ukončení (zasedání). Když ji premiér o toto povolení požádá, je takřka nepředstavitelné, aby královna udělala cokoli jiného, než že povolení udělí. A v tu chvíli je vržena do ústavní kontroverze, jaké by žádný seriózní politik neměl královnu vystavovat. Pokud k tomu dojde, celá řada lidí by usilovala o soudní přezkoumání,“ řekl Major s tím, že on by byl jedním z nich.

Konzervativní předseda vlády z let 1990 až 1997 také obvinil Johnsona z pokrytectví. Bývalý starosta Londýna podle něj před brexitovým referendem z června 2016 prezentoval odchod z EU jako možnost posílit britský parlament, nyní ale navrhuje zákonodárce vyřadit ze hry.

Poslanci tvrdý brexit nechtějí

Hlasování v dolní komoře parlamentu na začátku roku ukázala, že většina britských poslanců je proti brexitu bez dohody. Pro Johnsona, který slibuje Británii „stůj co stůj“ vyvést z EU na konci října, to znamená potenciální překážku.

Předseda Dolní sněmovny John Bercow navíc v červnu zdůraznil, že poslanci nebudou zbaveni možnosti i nadále do brexitového procesu promlouvat. „Parlament nebude vyloučen z rozhodovacího procesu v této důležité záležitosti. To se prostě a jednoduše nestane,“ prohlásil.