Jeden ze spiklenců, kteří chystali únos michiganské guvernérky, dostal čtyřletý trest

Americký soud ve čtvrtek vyměřil čtyřletý trest vězení Kalebovi Franksovi z Michiganu za spoluúčast na přípravě únosu guvernérky tohoto státu Gretchen Whitmerové. Franksovi hrozilo původně doživotí, k činu se ale přiznal a poskytl důležité svědectví, informoval server Axios.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v říjnu roku 2020 oznámil, že jeho agenti odhalili spiknutí zosnované s cílem unést guvernérku Whitmerovou kvůli opatřením zavedeným v souvislosti s epidemií covidu-19. Podle spiklenců tím Whitmerová, zvolená za Demokratickou stranu, porušila ústavu.

Do plánů bylo zapojeno několik lidí, dva z nich – Franks a Ty Garbin – vinu přiznali. Garbinům původní trest 75měsíčního vězení byl později snížen za spolupráci při soudním procesu na třicet měsíců.

Při procesu byli z viny usvědčeni Adam Fox a Barry Croft, dva další obvinění byli viny zproštěni. Fox a Croft se mají výši trestů dozvědět v prosinci, podle předchozích zpráv jim hrozí doživotí. Franks musí zaplatit pokutu 2500 dolarů (62 tisíc korun) a po propuštění z vězení zůstane tři roky pod soudním dohledem.