Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, postihlo i prefekturu Fukušima

Severovýchod Japonska v oblasti prefektury Fukušima zasáhlo ve středu silné zemětřesení, kvůli němuž místní úřady vyhlásily rovněž varování před vlnou tsunami. Informovala o tom agentura AP. Podle agentury Reuters zahynuli po otřesech nejméně čtyři lidé.

Agentura Kjódó uvedla, že zemětřesení způsobilo výpadky elektřiny v částech Tokia a okolí. Bez proudu zůstávají desetitisíce domácností, tisíce nemají ani pitnou vodu.

Otřesy s epicentrem v moři měly sílu 7,4 stupně a zasáhly stejnou oblast, kde mohutné zemětřesení a vlna tsunami v březnu 2011 zničily několik stovek kilometrů pobřeží a zabily na osmnáct tisíc lidí.

Několikametrová vlna tsunami tehdy způsobila i havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Tehdejší otřesy měly sílu devět stupňů a byly nejsilnějším zaznamenaným zemětřesením v historii Japonska a čtvrtým nejsilnějším v historii zaznamenávání od roku 1900.

Ve středu vydaly místní úřady varování před následnými otřesy pro prefektury Fukušima, Mijagi a Jamagata. Varování před až metrovou vlnou tsunami se týká oblastí Fukušima a Mijagi. Agentura Kjódó uvedla, že po středečním zemětřesení nebyly zaznamenány žádné abnormality v jaderné elektrárně Fukušima, která od havárie z roku 2011 není v provozu.