Japonsko zasáhl tajfun Talim. Dva lidé zemřeli, další desítky jsou zraněny

Japonské souostroví zasáhl silný tajfun Talim, který si vyžádal nejméně dva mrtvé. Další tři osoby se pohřešují a nejméně 38 lidí bylo zraněno. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policii.

Tajfun Talim jako první pocítil v neděli ostrov Kjúšú. Podle japonských meteorologů tajfun doprovázel vítr o rychlosti 162 kilometrů v hodině.

V pondělí ráno Talim, který postupuje severovýchodním směrem, dorazil nad Hokkaidó, kde značně narušil letecký provoz. Zrušeno bylo nejméně 116 vnitrostátních letů a také některé vlakové spoje na vysokorychlostních tratích.

Oběťmi jsou 86letá žena z Kagawy na západě země, která zemřela poté, co její dům zasáhl sesuv půdy, a šedesátiletý muž, který se utopil ve svém autě v řece Koči, také na západě země. Úřady nadále varují před přívalovým deštěm, vzestupem mořské hladiny, sesuvy půdy a záplavami. 

Než se dostal nad ostrovy Kjúšú a Hokkaidó, zasáhl tajfun jižní část souostroví Okinawa, kde ve městě Mijako způsobil největší přívaly deště za posledních padesát let. 

V Asii každý rok vznikne zhruba 20 až 30 tajfunů, z nichž zhruba polovina zasáhne Japonsko, kde působí značné materiální škody a často si také vyžádají zraněné či oběti na životech. Letos v srpnu zabil v Japonsku tajfun Noru dva lidi a 51 dalších zranil.