Jih Číny a střední Vietnam potrápily tajfuny. Doksuri je nejsilnější bouří v oblasti za poslední roky

Střední částí Vietnamu se přehnal tajfun Doksuri. Záplavy si už vyžádaly jednu oběť. České ministerstvo zahraničí vydalo doporučení vyhnout se kvůli možným sesuvům a záplavám provinciím Ha Tinh a Quang Binh. Jih Číny se nyní vypořádává s následky řádění tajfunu Talim.

Úřady kvůli tajfunu evakuovaly z pobřežních regionů bezmála 80 tisíc lidí. Vietnamská meteorologická služba uvedla, že vítr dosahoval více než 130 kilometrů v hodině.

Ve městě Hue strhl střechy až 260 domů, některé části provincií Ha Tinh a Quang Binh zůstaly bez elektrického proudu. Podle agentury Reuters šlo o nejsilnější tropickou bouři v zemi za posledních několik let.

Část provincie Ha Tinh se potýká se záplavami. Aerolinky zrušily téměř 50 letů mezi vietnamskou metropolí Hanojí a Ho Či Minovým Městem. V bouři se potopily čtyři rybářské lodě, které se snažily dostat zpět na pevninu.

Tajfun teď postupuje k severní části Vietnamu. Podle serveru ABC News bouře postupně oslabuje a v sobotu by se měla úplně rozptýlit nad severním Laosem.

Vietnam každoročně zasáhne více něž deset tropických bouří nebo tajfunů. Podle oficiálních údajů v letošním roce kvůli bouřím zahynulo nebo zmizelo 140 lidí.

Tajfun Talim o víkendu udeří na Japonsko

Dramatický víkend zřejmě čeká Japonsko. Meteorologové předpovídají, že se jiný tajfun -Talim přežene přes celou délku japonských ostrovů. Po kontaktu s hornatou japonskou krajinou sice bude rychle slábnout, ale k jihozápadnímu ostrovu Kjúšú dorazí s ničivou silou hurikánu třetí kategorie.

Na Kjúšú žije 13 milionů lidí. O víkendu by zde mohlo napršet místy až 250 milimetrů vody. Čeká se vytrvalý vítr v rychlosti alespoň 178 kilometrů v hodině, bleskové povodně a sesuvy půdy. Podle serveru AccuWeather je ohrožen také ostrov Šikoku a západní výběžek největšího ostrova Honšú.

  • Jde o stejný meteorologický jev, tedy tropickou cyklonu, jen se v různých oblastech nazývá různě:
  • Severní Amerika – hurikán. Název pochází zřejmě od mayského boha větrů Huracana.
  • Asie – tajfun. Do Asie se toto slovo dostalo z řečtiny, kde označovalo mytologického obra Týfóna.
  • Indický oceán – cyklon. Poprvé toto slovo použil britský obchodník Henry Piddington roku 1848. Vycházel z řeckého slova kykloun, které znamená pohybovat se v kruhu.