Japonskému rukojmí prý zbývá jediný den života

Káhira – Japonskému rukojmí Kendžimu Gotoovi, kterého zajali radikálové z Islámského státu (IS), údajně zbývá posledních 24 hodin života. Říká to hlas na videonahrávce, kterou dnes zveřejnili zřejmě džihádisté z Islámského státu. Radikálové požadují propuštění Sajídy Al-Rišawíové, která je v Jordánsku odsouzena k trestu smrti za pokus o sebevražedný atentát. Japonsko požádalo jordánskou vládu o pomoc s osvobozením Gotoa.

Islámský stát zajal loni dva japonské občany – Harunu Jukawu a Kendžiho Gotoa. Radikálové za ně minulý týden chtěli 200 milionů dolarů (cca 4,9 miliardy Kč), které měly být vyplaceny do pátku. V sobotu se pak na internetu objevilo video, na němž Goto drží snímek mrtvého Jukawy a viní z jeho smrti japonského premiéra Šinzó Abeho. „Dostali jste varování i ultimátum. Moji věznitelé se zachovali podle svých slov,“ pronesl hlas, který pravděpodobně patří Gotovi. 

Za Gotoův život již Islámský stát nepožaduje výkupné, ale propuštění členky radikálního islamistického hnutí zatčené v Jordánsku. Jedná se o Iráčanku Sajídu Al-Rišawíovou, která se v roce 2005 pokusila provést sebevražedný útok v hotelu v jordánské metropoli Ammánu. Nálož na jejím těle ovšem nevybuchla a Al-Rišawíovou zadržela policie. K chystanému útoku se přiznala a je odsouzená k trestu smrti. 

„Je to jednoduché, dáte jim Sajídu a já budu volný,“ zní z nahrávky hlas japonského zajatce. „Vyřiďte japonské vládě, aby vynaložila všechen svůj politický tlak na Jordánsko.“ Podle agentury Reuters zástupce japonské vlády po schůzce s bezpečnostními činiteli svolané po zveřejnění videonahrávky vyzval Jordánsko ke kooperaci: „Japonská vláda v této mimořádně vážné situaci požádala o spolupráci jordánskou vládu, aby jí pomohla zajistit propuštění Kendžiho Gotoa.“ 

Radikální islamisté údajně drží v zajetí i jordánského pilota, kterému prý zbývá „ještě méně času“ než japonskému rukojmí. „Jakákoliv další zdržení ze strany jordánské vlády ji učiní zodpovědnou za smrt jejich pilota, která bude následována mou smrtí. Míč je teď na jordánské straně hřiště,“ říká na nahrávce Goto. 

Islámský stát nezabíjel cizince poprvé. Agentura AP nebo server BBC nicméně upozornily na to, že o pravosti videa stále panují pochybnosti. Vůbec se totiž nepodobá předchozím nahrávkám s vraždami rukojmí. Radikálové loni zveřejnili videa s vraždami amerických rukojmí Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa i Britů Davida Hainese a Alana Henninga. Vždy se jednalo o záznam přímo z místa činu, kde oběť klečela v oranžové kombinéze a nad ní stál maskovaný muž s nožem v ruce. Poslední nahrávka navíc neobsahuje logo IS.