Izrael oznámil, že rozšiřuje pozemní operace v Pásmu Gazy

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari v pátek večer řekl, že armáda v noci rozšíří své pozemní akce v palestinském Pásmu Gazy. To podle agentury AFP čelilo největšímu izraelskému ostřelování od 7. října. AFP se odvolávala na své satelitní snímky a také na vyjádření teroristického hnutí Hamás. V Pásmu Gazy bylo zároveň přerušeno internetové i telefonické spojení. Už mnoho dní se spekuluje o zahájení rozsáhlé izraelské pozemní ofenzivy na toto území.

Mluvčí izraelské armády řekl, že armáda v noci rozšíří své pozemní akce v Pásmu Gazy a znovu vyzval obyvatele města Gaza, které leží na severu, aby se přemístili na jih oblasti. Tam už se v předchozích dnech přesunuly statisíce Palestinců, i jih pásma ale izraelská armáda ostřeluje.

Izrael zahájil bombardování Pásma Gazy 7. října po brutálním a rozsáhlém útoku hnutí Hamás na Izrael, které v pásmu vládne.

Hamás uvedl, že je připraven na odpor

Člen vedení Hamásu Izzat Rišk v pátek večer na Telegramu podle AFP uvedl, že hnutí je připraveno případné pozemní izraelské ofenzivě čelit. „Pokud se Netanjahu rozhodne dnes večer vstoupit do Gazy, odpor je připraven,“ uvedl Rišk a dodal, že „gazánská země pohltí zbytky“ izraelských vojáků.

Hamás podle AFP rovněž v prohlášení vyzval svět, aby se okamžitě zasadil o ukončení izraelského bombardování. „Žádáme arabské a muslimské země a mezinárodní společenství, aby převzaly odpovědnost a okamžitě se zasadily o ukončení zločinů a masakrování našeho lidu,“ cituje z komuniké AFP.

Hamás v pátek večer hlásil „prudké boje“ mezi svými bojovníky a izraelskými silami. „Čelíme izraelským pozemním vpádům v Bajt Hanúnu a Búrajdži. Probíhají prudké boje,“ uvedlo v prohlášení ozbrojené křídlo Hamásu brigády Kasám. Město Bajt Hanún leží v severovýchodní části Pásma Gazy, uprchlický tábor Búrajdž v centrální části.

Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safadí v pátek na sociální síti X dokonce bez dalších podrobností či důkazů uvedl, že očekávaná pozemní ofenziva už začala. „Izrael právě zahájil pozemní ofenzivu proti Gaze,“ napsal. „Výsledkem bude humanitární katastrofa epických rozměrů trvající roky,“ dodal šéf jordánské diplomacie.

Valné shromáždění OSN vyzvalo k příměří mezi Hamásem a Izraelem

Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti, uvedla agentura Reuters. Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické.

Tato schválená rezoluce je podle agentury AP první společnou reakcí OSN na konflikt, který propukl 7. října. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmí. Její návrh ale neuspěl.

Mimořádné Valné shromáždění začalo v New Yorku ve čtvrtek. Jedním z důvodů pro jeho svolání byla neschopnost Rady bezpečnosti OSN shodnout se na znění rezoluce o nezbytnosti humanitárního příměří, uvedla agentura DPA. Rusko a Čína ve středu v Radě bezpečnosti vetovaly americký návrh rezoluce, o týden dříve USA vetovaly brazilský návrh.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity. Podl něj  dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás. Mimo to uvedl, že OSN přišlo o svoji legitimitu a relevanci.

Šedivý čeká, že už půjde o komplexní vojenskou operaci Izraele

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý si myslí, že oznámené rozšíření akce Izraele v Pásmu Gazy už je ta komplexní operace, která bude zahrnovat jednotlivé druhy vojsk. Zmínil, že úder na Hamás provedly i speciální síly izraelského námořnictva. Poukázal také na zvýšenou dělostřeleckou a leteckou podporu, aby Hamás nebyl schopen širšího odporu. „Až se to podaři, tak do Pásma Gazy, pravděpodobně z několika směrů, vstoupí izraelské pozemní síly,“ řekl armádní generál ve výslužbě v pořadu Devadesátka ČT24.

Šedivý také upozornil, že to pro Izrael bude velmi obtížná operace. Odsouvání pozemní operace dalo Hamásu čas se ještě víc připravit. Svědčí o tom i to, že přes intenzivní izraelské bombardování dokáže odpalovat rakety na Izrael.

Hamás bude při pozemním útoku Izraelců využívat podzemní tunely, léčky či připravená stanoviště a zařízení. To všechno bude muset izraelská armáda překonat, navíc nezná všechny pozice Hamásu. Proto ke startu akce dojde zřejmě v noci, aby mohl Izrael využít i převahu v prostředcích nočního vidění, uvedl generál.

Záležet bude podle něj hodně na přesnosti operace, protože pokud dojde k větším obětem civilního obyvatelstva v Gaze, vyvolá to silnou odezvu u arabských sousedů. Velmi záležet bude i na reakci libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které je pod vlivem Íránu. To hrozí, že v případě izraelské pozemní operace zaútočí na Izrael z Libanonu a bude tím vázat a oslabovat izraelské vojenské síly. 

Horizont ČT24: Obavy z rozšíření konfliktu za hranice Izraele (zdroj: ČT24)

Také analytička a ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Irena Kalhousová se domnívá, že oznámené rozšíření izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy už bude tou očekávanou větší akcí. Nepůjde tedy o operace z uplynulých dvou večerů, kdy izraelská armáda vstoupila na území Gazy a pak se po nějaké době zase vrátila zpět.

Kalhousová ovšem připomněla v pořadu Horizont ČT24, že nikdo neví, jakou podobu bude mít ta dlouho očekávaná izraelská operace na území Pásma Gazy.

Události, komentáře: Analytik Bříza o aktuální situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Bříza: Izrael zapojí technologicky vyspělé prostředky

Bezpečnostní analytik z katedry mezinárodních vztahů FSV UK Vlastislav Bříza uvedl v pořadu Události, komentáře, že je otázkou, jak bude izraelská operace na území Pásma Gazy vypadat. Buď to budou rychlé, chirurgicky přesné zásahy, aby izraelská armáda utrpěla co nejmenší počet obětí, a její jednotky se budou stahovat zpátky na izraelské území, až splní úkol.

Druhá varianta je rozsáhlejší útok. Analytik se však domnívá, že bychom neměli čekat frontální útok vyšších desítek tisíc vojáků, kteří budou bezhlavě útočit na Pásmo Gazy. „Určitě budou zapojeny technologicky vyspělé prostředky Izraele a především různé druhy dronů,“ dodal analytik. 

Ostřelování i v opačném směru

Silné ostřelování směřuje i z Gazy na Izrael, kde zní v mnoha místech sirény, napsal server The Times of Israel.

Hamás podle AFP uvedl, že vypálil na Izrael „salvu raket“ v reakci na intenzivní izraelské bombardování na severu Pásma Gazy. Toto ostřelování Hamás označil za „bezprecedentní“ od začátku války. Armádní mluvčí Hagari následně potvrdil, že izraelské síly „významným způsobem“ zesílily ostřelování města Gazy a jeho okolí, uvedla AFP.

Palestinská telekomunikační společnost podle agentury Reuters a AP uvedla, že v Pásmu Gazy je přerušen internet i mobilní telefonické spojení kvůli těžkému ostřelování.

„Jsme zcela odstřiženi od spojení… mezi oblastmi v Pásmu Gazy i se světem. Spojení nefunguje v téměř celém Pásmu Gazy,“ uvedla reportérka televize al-Džazíra. „I místní rozhlas je přerušován izraelskou armádou… která místním lidem stále posílá varování,“ dodala reportérka, která je v centrální části Pásma Gazy.

Z Pásma Gazy byly podle izraelských médií rakety odpáleny směrem na Tel Aviv, střední Izrael a sever okupovaného Západního břehu Jordánu. Reportér agentury AFP slyšel hlasité exploze v oblasti Ramalláhu.