Izraelská armáda podnikla v noci pozemní zásah v Pásmu Gazy, vojáci se pak stáhli zpět

Izraelská armáda v noci na čtvrtek uskutečnila poměrně rozsáhlý pozemní zásah v Pásmu Gazy, při němž útočila na pozice palestinského teroristického hnutí Hamás. Uvedla to agentura Reuters vycházející z izraelského vojenského rozhlasu. Armáda akci označila za cílenou razii v rámci příprav pohraničí na „další fáze války“, což lze podle Reuters interpretovat jako odkaz na možnou rozsáhlou pozemní operaci. Po dokončení noční akce se izraelské pozemní jednotky stáhly zpět do Izraele. Armáda dopoledne podle serveru Times of Israel připojila, že v Pásmu Gazy provedla za uplynulý den 250 vzdušných úderů.

Operace se uskutečnila na severu Pásma Gazy. Armáda uvedla, že při ní zasáhla řadu teroristů, jejich infrastrukturu a odpaliště protitankových řízených střel. Na síti X zveřejnila video, na kterém ukázala noční přejezd obrněných vozidel a tanků přes hranici a následně i palbu. Představitelé ozbrojených sil uvedli, že vojska po dokončení mise Pásmo Gazy opustila.

„Jednotky zlikvidovaly teroristy a zničily teroristickou infrastrukturu Hamásu na území Gazy. Výpad je součástí příprav na další fáze války,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. 

Události: Noční tankový výpad do Gazy (zdroj: ČT24)

Zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek uvedl, že noční izraelský výpad do Gazy byl zajímavý tím, že šlo o robustní útok na úrovni roty, s využitím tanků. Tedy časově omezený vpád, který umožňuje způsobit nepříteli docela velké škody a zároveň je pružný. Zároveň tím podle zpravodaje obrušuje výhrady či otazníky západních spojenců.

Borek však dodal, že tato akce či jí podobné neplní deklarované cíle, které si Izrael stanovil. Tedy naprosté zničení Hamásu a zajetí či zabití lidí odpovědných za teroristický útok na území Izraele ze 7. října.

Podle rozhlasu byla tato operace větší než předchozí pozemní výpady v Gaze během současné války mezi židovským státem a Hamásem.

Za uplynulý den izraelská armáda v Pásmu Gazy také provedla přes 250 vzdušných úderů. Terčem podle armádního prohlášení byla infrastruktura Hamásu, velitelská centra skupiny, tunely a odpaliště raket „v centru civilních oblastí“. Izraelské námořnictvo podle sdělení zasáhlo další odpaliště raket v Chán Júnisu.

Paliva máte dostatek uvnitř Gazy, vzkazuje Izrael

Zatím izraelská armáda zpětně oznamuje počty náletů. Denně jsou jich stovky. Kvůli nim i kvůli blokádě Gazy dochází v pásmu zásoby vody i chleba, který je na příděl a stojí se na něj dlouhé fronty.

Podle OSN dál chybí hlavně palivo, které už se místy používá výhradně do čističek vody. Izrael kontruje tvrzením, že poskytl OSN informace o tom, kde Hamás v Pásmu Gazy různé druhy paliva skladuje.

„Je to všechno uvnitř Pásma Gazy a je toho dost na mnoho dní. Pro nemocnice i pro čerpadla. Jenže priority jsou jinde,“ řekl k tomu mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus. Podle Izraele si totiž Hamás palivo šetří pro své útoky. Rakety létají z Pásma Gazy na Izrael dál. V noci jedna dopadla na město Rišon Lecion nedaleko Tel Avivu.

Jeruzalém na úzké pobřežní pásmo, v němž na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, útočí od 7. října, kdy ho právě z Gazy napadl Hamás. Většinou tak činí ze vzduchu, výjimečně i po zemi. Kompletní pozemní ofenzivu zatím ještě Izrael nezahájil, i když se to očekává.

Útok Hamásu si v Izraeli vyžádal na čtrnáct set obětí, především civilistů, při odvetných náletech v Gaze zahynulo podle tamních úřadů ovládaných Hamásem přes šest tisíc lidí. Dalších více než dvě stě lidí palestinští ozbrojenci odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Armáda židovského státu ve čtvrtek oznámila, že zatím informovala rodiny 224 lidí unesených do Gazy, nejde však o konečný součet, jelikož obranné síly vyšetřují další případy. Číslo také nezahrnuje čtyři dosud propuštěná rukojmí. 

Při odvetných náletech v Gaze zahynulo podle místních zdravotnických úřadů ovládaných Hamásem přes sedm tisíc lidí. Americký prezident Joe Biden chce, aby po skončení konfliktu Izrael a Palestinci směřovali ke dvoustátnímu řešení. Ve středu prohlásil, že k počtu obětí uváděnému Palestinci nemá žádnou důvěru.

Kvůli kritické humanitární situaci v Gaze se nyní Japonsko přidalo k zemím, které volají po dočasném přerušení bojů, aby bylo do pásma možné doručit humanitární pomoc.