Izrael ostřeloval jih Libanonu, odkud na něj byly vypáleny rakety

Izraelské dělostřelectvo v úterý ráno ostřelovalo jih Libanonu, odkud byly předtím na Izrael vypáleny dvě rakety. Jednu zničila protivzdušná obrana, druhá spadla na neobydlený prostor v Izraeli a nezpůsobila škodu. Armáda pro obyvatele severního Izraele nevydala žádné bezpečnostní pokyny.

Ministr obrany Benjamin Gantz podle agentur připsal odpovědnost za raketový útok libanonské vládě, která umožňuje teroristům působit na libanonském území. Dodal, že „nedovolí, aby se libanonská politická, sociální a ekonomická krize stala bezpečnostní hrozbou pro Izrael“.

Libanon má skoro rok dosluhující vládu a nikomu z pověřených politiků se zatím nepodařilo sestavit novou. Naposledy se minulý týden tohoto úkolu kvůli neshodám s prezidentem vzdal někdejší premiér Saad Harírí.

Nejhorší krize od poloviny 19. století

Gantz vyzval světové společenství, aby pomohlo Libanon stabilizovat. Světová banka označila tamní finanční krizi za nejhorší od poloviny 19. století.

Izraelská armáda připisuje raketový útok na Izrael palestinské skupině působící v jižním Libanonu. Rakety byly vypáleny zhruba čtyři hodiny po náletu v Sýrii. Tamní vláda tvrdí, že izraelské letectvo útočilo na cíle v okolí města Halab (Aleppo). Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že cílem byly zbrojní sklady skupin podporovaných Íránem. Izraelská armáda informaci o útoku nekomentovala.

Na jihu Libanonu podle izraelských médií působí s vědomím šíitské skupiny Hizballáh několik palestinských skupin. Hizballáh má své bojovníky v Sýrii a stejně jako Írán podporuje vládu v Damašku.