Izrael čekají čtvrté volby během dvou let. Levice je v úpadku a pravice se hádá

Události: Izrael čekají předčasné volby (zdroj: ČT24)

Za dva měsíce čekají Izrael předčasné parlamentní volby. Už čtvrté během dvou let, což je světový unikát. Výjimečný je i vývoj preferencí. Levice prakticky vymizela, ale pravice se místo triumfu drolí a hádá o osobu premiéra Benjamina Netanjahua.

Levicová Strana práce dala Izraeli sedm předsedů vlád. Teď se poprvé v dějinách nemusí dostat do parlamentu. Záběry staré 22 let, na kterých tehdejší předseda strany po volbách vyzývá k sjednocení národa, tak působí jako dávný sen.

Před letošními volbami vznikají nová politická uskupení. „Já nevím, koho volit. Jsem už zmatená, pořád se objevují nějaké nové malé strany,“ svěřila se obyvatelka Tel Avivu. Právě tam založil novou stranu i tamní starosta Ron Chuldaj.

Nové opoziční strany se ale často k levicovosti nehlásí. To platí pro nový projekt telavivského starosty i pro stranu Modrobílých Bennyho Gantze. Gantz už ale tentokrát hlavním vyzyvatelem premiéra Benjamina Netanjahua nebude, jeho strana je totiž v rozkladu. Z více než 30 mandátů spadli Modrobílí v průzkumech na pět.

Volební výsledky a preference strany Modrobílí
Zdroj: Maagar Mochot/průměr předvolebních průzkumů

Triumfuje sice pravice, která může mít 80 mandátů ze 120, jenže i ta je rozštěpená. Od Netanjahuova Likudu se odtrhl Gideon Sa'ar. Jeho strana Nová naděje koalici s úřadujícím premiérem odmítá. Sa'ar zdůrazňuje, že on bude mít lepší styky s novým prezidentem USA. „Těším na spolupráci s Vámi, abych posílil americko-izraelské spojenectví a nadstranickou podporu Izraele,“ řekl Sa'ar ve videu zveřejněném na Twitteru.

Netanjahu se soustředí na očkování a obrací se i na arabské obyvatele

Předseda vlády má na pravici i další rivaly, Avigdora Liebermana nebo Naftaliho Beneta. Netanjahu se snaží zdůrazňovat úspěchy své vlády při očkování a nečekaně se začal zaměřovat i na arabské voliče. „Chci, aby se i arabská společnost, arabští spoluobčané, mohli podílet na tomto velkolepém úspěchu,“ řekl premiér v twitterovém příspěvku.

Volby se konají koncem března, a proto se opět chystají pravidla pro hlasování lidí v karanténě. Tím hlavním problémem ovšem není pandemie, ale fakt, že hlasování se musí konat už počtvrté za sebou. „Má to tolik důvodů, které vedly k této směšné situaci. Ale je to prostě směšné,“ řekla volička Naomi Linder Kahnová.

Kombinace oslabené levice a rozhádané pravice nedává žádnou záruku, že po čtvrtých předčasných volbách celý politický maraton definitivně skončí.