Izrael a Hamás se dohodly na prodloužení příměří. Domů zamířila další rukojmí

Jedenáct rukojmí, která v pondělí propustilo teroristické palestinské hnutí Hamás, dorazilo s pomocí pracovníků Červeného kříže do Izraele, píše agentura Reuters. Izrael a Hamás se také dohodly na dvoudenním prodloužení příměří v Pásmu Gazy, oznámilo katarské ministerstvo zahraničí. Hamás dohodu o prodloužení klidu zbraní podle agentury Reuters také potvrdil. Podle palestinského hnutí se novou dohodu podařilo vyjednat za zprostředkování Kataru a Egypta. Pravidla podle teroristické skupiny platí stejná jako při dosavadním příměří.

Mluvčí katarské diplomacie informoval, že Izrael výměnou propustil dalších 33 palestinských „civilistů“. Zpravodajský web The Times of Israel píše, že se jednalo o palestinské vězně odsouzené za bezpečnostní delikty. Kromě toho se Hamás podle egyptských médií chystá propustit také šest dalších thajských občanů.

Propuštěná rukojmí se v Izraeli podrobí lékařskému vyšetření a poté se budou moci setkat se svými rodinami, uvedla izraelská armáda. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua uvedl, že propuštěni byli tři dospělí a osm dětí, včetně dvou tříletých dvojčat. Všichni otcové těchto dětí jsou podle listu Haarec stále zadržováni v Pásmu Gazy. Mluvčí katarského ministerstva zahraničí zároveň podle agentury Reuters informoval, že mezi izraelskými rukojmími propuštěnými z Pásma Gazy jsou dva občané Německa, tři Francie a šest z Argentiny.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková potvrdila, že mezi propuštěnými byli dva němečtí teenageři. Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je nesmírně potěšen propuštěním tří francouzských nezletilých. „Naše úleva je nesmírná. V myšlenkách jsme s rodinami našich krajanů, kteří jsou stále drženi jako rukojmí,“ prohlásila na sociální síti X francouzská premiérka Élisabeth Borneová a vyzvala k „trvalému příměří“ mezi Izraelem a Hamásem.

Zpravodaj Borek k jednáním o příměří mezi Izraelem a Hamásem (zdroj: ČT24)

Příměří nově platí do čtvrtečního rána

Agentura AFP píše, že původní příměří, které mělo platit do úterního rána, nově nyní vyprší až ve čtvrtek v 07:00 místního času (06:00 SEČ). „Bylo dosaženo dohody o prodloužení humanitárního příměří v Pásmu Gazy o další dva dny,“ uvedl na síti X mluvčí katarského ministerstva zahraničí.

Káhira dříve v pondělí uvedla, že prodloužení příměří o dva dny by mohlo vést k propuštění dalších 20 rukojmí výměnou za 60 vězňů. Prodloužení příměří o dva dny uvítal také Bílý dům, zároveň vyjádřil naději, že mezi 20 dalšími rukojmími, kteří mají být v dalších dnech propuštěni budou i Američané. Těch je v Pásmu Gazy podle agentury Reuters zajatých asi ještě osm nebo devět.

V pondělí dochází k závěrečné výměně ze zatím dohodnutých a realizovaných čtyř; celkem se takto mělo dostat na svobodu ze zajetí Hamásu 50 rukojmí, zejména dětí a žen, a také asi 150 Palestinců vězněných v Izraeli, rovněž hlavně žen a mladistvých.

Humanitární situace

Generální tajemník OSN António Guterres mezitím prostřednictvím svého mluvčího vyzval k zavedení trvalého příměří, podle něj je nyní v Pásmu Gazy „humanitární katastrofa“.

„Dialog, který vedl k dohodě, musí pokračovat a jeho důsledkem by mělo být úplné humanitární příměří pro dobro obyvatel Pásma Gazy, Izraele a širšího regionu,“ řekl v pondělí mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric. Dodal, že OSN bude nadále snahy v tomto směru podporovat „všemi možnými způsoby“. Zároveň Guterres skrze mluvčího opět vyzval Hamás, aby bezpodmínečně propustil všechna rukojmí.

Během čtyřdenního příměří umožnil Izrael také vjezd několika stovkám kamionů s humanitární pomocí do Pásma Gazy. Část z nich se dostala i na bombardováním zpustošený sever oblasti. Dodávky pomoci jsou ale podle humanitárních organizací stále nedostatečné a podle serveru BBC nezahrnují teplé oblečení. V Pásmu Gazy se ale zhoršuje počasí, prší a hlavně v noci je zima a statisíce Palestinců, včetně mnoha dětí, tam žijí jen v provizorních přístřešcích.