Italský soud uznal vinu Knoxové a jejího expřítele z vraždy

Florencie - Američanka Amanda Knoxová i její bývalý italský přítel Raffael Sollecito jsou vinní v případu brutální vraždy Britky Kercherové, oznámil dnes italský odvolací soud. Justice tak zvrátila předchozí verdikt, který je osvobodil. Soud zároveň uložil trest 28,5 roku vězení Knoxové a 25 let Sollecitovi. Odsouzená označila verdikt za „nespravedlivý“.

Nový verdikt soudu: Knoxová a Sollecito jsou vinní (zdroj: ČT24)

Obhájci odsouzených ihned podle očekávání zareagovali záměrem odvolat se k Nejvyššímu kasačnímu soudu. Italské úřady zřejmě již zahájí proceduru zaměřenou na vydání Knoxové, která je ve Spojených státech. Sollecito se dnes k soudu dostavil, přítomen vyhlášení verdiktu ale nakonec nebyl. Soudce následně nařídil, aby mu byl odebrán cestovní pas. Knoxová, která vyhlášení rozsudku sledovala přes média, netajila podle jejího zveřejněného prohlášení zděšení a smutek nad rozsudkem, který označila za „nespravedlivý“.

Po dnešní závěrečné řeči obhajoby se soudci odebrali k poradě o vině či nevině a výši trestu, která trvala přes jedenáct hodin. Právník Američanky Carlo Dalla Vedova dnes před soudem tvrdil, že je v souvislosti s verdiktem „klidný“, protože věří, že jediným závěrem procesu může být „nevina Amandy Knoxové“.

Raffaele Sollecito, Meredith Kercherová a Amanda Knoxová
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Knoxová přijela spolu s Kercherovou v roce 2007 na roční studium do italské Perugie. Po jednom večírku byla jednadvacetiletá Kercherová nalezena mrtvá a z vraždy byli obviněni a souzeni Knoxová se svým tehdejším přítelem Raffaelem Sollecitem. V roce 2009 byli odsouzeni k 26 respektive 25 letům vězení. Při odvolacím řízení byli sice zbaveni viny pro nedostatek důkazů, nyní ale soud uznal oba dva vinnými z vraždy.

Tělo Kercherové bylo nalezeno s proříznutým hrdlem a množstvím bodných ran v ložnici v bytě, který sdílela s Knoxovou. Před smrtí byla znásilněna. Američanka a Ital byli obžalovaní z perverzní, sexuálně motivované vraždy.