Irácké jednotky po dobytí letiště pronikly do čtvrtí západního Mosulu

Irácké vládní jednotky vstoupily do čtvrtí západního Mosulu. Umožnilo jim to ovládnutí letiště a přilehlé vojenské základny na jihu města. Východní část Mosulu, který je poslední významnou baštou organizace Islámský stát (IS) v Iráku, dobyly vládní jednotky v lednu.

Generál Abbás Džuburí, který zásahu velel, uvedl, že džihádisté IS letiště totálně zničili. Boje o západní část města budou podle irácké policie velmi těžké, zejména kvůli úzkým uličkám v tamních čtvrtích a kvůli obavám o civilní ztráty, oblast je totiž hustě obydlená. Podle zpravodaje BBC je tam také několik čtvrtí, jejichž obyvatelé islamisty podporují.

OSN už varovala, že boje mohou ohrozit až 650 tisíc civilistů. Před nedělním zahájením ofenzivy vláda shazovala na západní část města informační letáky o blížícím se začátku bojů. Podle zástupce organizace Save the Children v Iráku, jehož citovala BBC, se ale tento týden podařilo ze západní části města uprchnout jen malému počtu lidí.

Boj o letiště v Mosulu
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Ofenziva za znovudobytí druhého největšího iráckého města, který má IS pod kontrolou od června 2014, začala loni v říjnu. Do bojů je nasazeno na 100 tisíc iráckých vojáků, policistů a kurdských pešmergů, západně od Mosulu bojují šíitské milice.

Irácká vláda původně očekávala, že bude Mosul osvobozen do konce roku 2016. Když se koncem roku vojáci dostali do městských čtvrtí, zpomalil jejich postup IS nasazením sebevrahů, odstřelovačů a také využíváním civilistů jako lidských štítů. Po krátkém pozastavení ofenzívy irácká armáda přehodnotila taktiku a v lednu se pak její postup urychlil.

Irácké letectvo bombardovalo radikály v Sýrii

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil, že irácké letectvo bombardovalo pozice organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Podle agentury AP jde o první letecké útoky Iráku na území Sýrie, které byly veřejně přiznány. Pokyn k náletům dostala armáda kvůli několika teroristickým útokům v Bagdádu z minulého týdne, k nimž se přihlásil IS a při kterých zahynulo přes 70 lidí.

„Musíme proti terorismu, který se snaží zabíjet naše syny a občany, bojovat kdekoliv, tak jsme dali příkazy letectvu útočit na pozice Islámského státu v Husajbě a Bukamalu na syrském území,“ uvedl Abadí v prohlášení. Syrské ministerstvo zahraničí oznámilo, že Irák při náletech spolupracoval se syrskou vládou.