Irácká armáda dobyla letiště v Mosulu. Jde o strategický bod pro další ofenzivu

Bitva o Mosul v klíčové fázi (zdroj: ČT24)

Irácké vládní jednotky, podporované mezinárodní koalicí v čele se Spojenými státy, dobyly letiště v Mosulu zpět z rukou Islámského státu (IS). Jde o strategický výchozí bod pro znovudobytí západní části města. Operace trvala čtyři hodiny.

„Síly rychlé reakce a federální policie mají plně pod kontrolou letiště v Mosulu,“ uvedla irácká státní televize v bleskové zprávě na svých obrazovkách.

Policejní jednotky na letiště vstoupily ráno, ale že ještě po několika hodinách bojovaly proti členům IS v jednotlivých objektech areálu. Stejně tak se stále bojuje o rozlehlou nedalekou vojenskou základnu Ghazlaní, která leží západněji od letiště. 

Armáda chce nyní letiště přeměnit na základnu, odkud povede hlavní ofenzivu na západní Mosul. Východní část města, které je poslední baštou organizace Islámský stát (IS) v Iráku, dobyly vládní jednotky v lednu.

„Osvobození východní části Mosulu trvalo čtyři měsíce. Západní část je rozlohou menší. Obsahuje ale takzvanou medinu, tedy staré město, kde jsou malé uličky a domy těsně u sebe, na místě je také více obyvatel – zhruba 600 tisíc až 650 tisíc,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Bitva o Mosul
Zdroj: AFP

Irácká vláda se snaží místní obyvatele před začínajícím útokem varovat pomocí shozených informačních letáků. „Radikálové vstoupili do naší vesnice a pronikli do domů, kde žijí rodiny. Když vešli do domu, přiletěla helikoptéra a zasáhla ho. Takto byla zasažena budova školy, ve které byl můj strýc. Nyní je mrtvý, jeho tělo zůstalo pod troskami,“ řekla Huda Dawood, žena z vesnice poblíž Mosulu. 

Irák začal osvobozovat západní část Mosulu
Zdroj: Reuters

Tento týden se už vládním jednotkám podařilo získat kontrolu nad vesnicí Abú Sajf, která je na kopci nad mosulským letištěm.

S podporou mezinárodní koalice zahájila irácká armáda boj o západní Mosul v neděli. Východní část města dobyly irácké jednotky v lednu. Ofenziva za znovudobytí tohoto druhého iráckého města, které je v rukou IS od června 2014, začala loni v říjnu. Do bojů je nasazeno na 100 tisíc iráckých vojáků, policistů, kurdských pešmergů a šíitských milic.

Irácká vláda původně očekávala, že bude Mosul osvobozen do konce roku 2016. Když se koncem roku vojáci dostali do městských čtvrtí, zpomalil jejich postup IS nasazením sebevrahů, odstřelovačů a také využíváním civilistů jako lidských štítů. Po krátkém pozastavení ofenzívy irácká armáda přehodnotila taktiku a v lednu se pak její postup urychlil.