Irák zahájil pozemní ofenzivu, která má osvobodit západní část Mosulu od Islámského státu

Irácké síly zaútočily na islamisty v západním Mosulu (zdroj: ČT24)

Irák zahájil ofenzivu s cílem osvobodit západní části Mosulu, které mají pod kontrolou bojovníci Islámského státu (IS), oznámil premiér Hajdar Abádí. Vojáci k městu postupují z jihu, kde již ovládli několik vesnic, uvedla agentura Reuters. Abádí na vojáky apeloval, aby respektovali lidská práva. Americký generál Stephen Townsend připustil, že bitva bude obtížná.

Bojovníci IS mají stále pod kontrolou západní část města, v níž podle odhadů žije až 750 tisíc lidí. Irácké letectvo v sobotu shodilo na západ Mosulu miliony letáků, které upozorňovaly obyvatelstvo na to, že pozemní ofenziva začne co nevidět.

Vládní síly se chtějí zmocnit letiště v Mosulu. Zatím převzaly kontrolu nad několika vesnicemi a přilehlou rozvodnou elektřiny. Zabily také několik příslušníků IS včetně ostřelovačů. Nad městem byl podle reportérů vidět stoupající kouř a k pozicím radikálů se přiblížily stovky vojenských vozidel, uvedl server listu The Guardian.

Irácká armáda doposud útočila na islamisty na západě města pouze ze vzduchu. O uvězněné civilisty má obavy i OSN. Organizace Save The Children uvedla, že podle jejích odhadů je ve městě i 350 tisíc dětí. „Mají před sebou pochmurnou volbu: buď bomby, střelba a hlad, když zůstanou, nebo odstřelovači a poprava, když se pokusí utéct,“ podotkl ředitel irácké pobočky Maurizio Crivallero.

Očekává se, že osvobozování západní části města může trvat i půl roku. Dobýt Mosul by bylo náročné pro jakoukoliv armádu světa, uvedl Townsend, který velí mezinárodní koalici, jež bojuje s místními jednotkami proti IS.  

„Rychlejší postup armády se neočekává. Ve východním Mosulu jsou široké bulváry, moderní zástavba, tedy relativně přehledný terén. Přesto jí trvalo tři měsíce, než tuto část Mosulu dobyla. Na západě Mosulu je centrum se starým městem, velice nepřehlednými úzkými uličkami. Západní centrum je navíc obklíčené. Bojovníci IS nemají kam utéct, čili budou pravděpodobně bojovat do posledního muže,“ konstatoval zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Jde o největší iráckou vojenskou operaci od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na něm desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

„Oznamujeme začátek nové kapitoly operace v Mosulu – osvobození pravé části Ninive stejně tak, jako jsme už osvobodili jiné čtvrti. Přikazuji našim statečným jednotkám, aby se s odvahou vydali osvobodit další část Mosulu a vymanili jeho obyvatele z područí skupiny Daeš,“ konstatoval irácký premiér.

Koalice v pátek útočila na velitelství IS

Velitelství teroristické organizace Islámský stát na západě Mosulu nejspíš zničila mezinárodní koalice vedená Spojenými státy. O svém pátečním zásahu informovala koalice v sobotním prohlášení. Mezinárodní síly pomáhají vládě v Bagdádu v boji proti islamistům. Ti tvrdí, že na místě útoku zemřeli civilisté.

Koalice zničila budovu hlavního nemocničního zařízení v západní části Mosulu, kde se podle ní skrývalo velitelství IS. „Koalice díky zpravodajské činnosti, sledování a průzkumům zjistila, že IS nevyužívá budovu pro žádné lékařské účely a že civilisté do ní už nevstupují,“ uvedla koalice podle agentury Reuters.

Lidé z IS ale toto tvrzení zpochybnili a oznámili, že na místě zemřelo 18 lidí, hlavně ženy a děti. Dalších téměř 50 lidí je prý zraněno. Informace nelze ověřit, protože nezávislá média nemají do západního Mosulu přístup. 

Ani po vítězství v Mosulu ale nemusejí mít vládní síly vyhráno. „Mosul je poslední město, které Islámský stát v Iráku ovládá. Nicméně i po případném dobytí Mosulu budou ještě určité oblasti v Iráku, kde IS má své základny. I když se irácké armádě podaří dostat celou zemi pod kontrolu, tak bude organizace pravděpodobně fungovat dál, i když bude používat metody sebevražedných atentátů,“ poznamenal zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Jak se žije ve východní části Mosulu

Irácká armáda v lednu zvítězila nad IS v boji o východní čtvrtě města Mosul. Od té doby se ale stáhla, aby se připravila na boj o jeho západní část. Ponechala tak za sebou bezpečnostní vakuum, jež příslušníci IS využívají k dalším útokům a k tomu, aby naháněli strach obyvatelům, kteří se snaží obnovit původní chod města.

„Vrátily se sebevražedné útoky a bomby schovávané v autech. Vracejí se vzpomínky na období vlády DAIŠ,“ řekla paní Samírová ze čtvrti Zahúr, kterou citovala agentura AFP. DAIŠ je arabská zkratka pro někdejší název IS.

Všichni mluví o osvobození, ale DAIŠ  je stále tady, nad městem létají jeho drony a míří na naše domy, nemocnice a mešity.
Umar (25)
obyvatel východní části města Mosul

Dobrovolníci, mezi nimiž je i Umar (25), se snaží obnovit v Mosulu běžný život navzdory hrozbám, jimž čelí všichni každý den.

V osvobozených čtvrtích města se lidé tísní na nově otevřených tržištích se zeleninou a ovocem, muži postávají ve frontách před úřady veřejné správy, nad mnoha budovami vlají irácké vlajky.

„Vypadá to, jako by se vše vrátilo k normálu, lidi ale dobře vědí, že kdykoli může stále téci krev, a pociťují strach,“ říká Umar.

„DAIŠ ohrožuje i školní děti. Mnoho škol, obchodů a restaurací, které se v lednu znovu otevřely, je zase zavřeno,“ řekl abú Alí ze čtvrti Mazára.