Indie dala Kanadě po vraždě sikha ultimátum. Ze země musí odejít desítky diplomatů

Indie požaduje, aby Kanada nejpozději do 10. října stáhla ze země asi čtyřicet ze stávajících šedesáti diplomatů, jinak mohou přijít o imunitu. S odkazem na dobře informované zdroje to napsal server The Financial Times (FT). Mezi Indií a Kanadou panuje napětí kvůli nedávnému prohlášení kanadského premiéra Justina Trudeaua. Ten tvrdí, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda.

Podle jednoho ze zdrojů FT Dillí Ottawě pohrozilo, že diplomatům, kteří zemi včas neopustí, odebere imunitu. Ani jeden z diplomatických sborů se k tvrzení FT nevyjádřil. Indie již dříve uvedla, že bude usilovat o paritu v počtu a pozicích na velvyslanectvích.

Kanada má na konzulátu v Dillí o desítky více diplomatů, než je těch indických v Kanadě. Důvodem je zhruba 1,3 milionu obyvatel Kanady, kteří se hlásí k indickým kořenům, píše FT.

Zhruba před dvěma týdny se kanadští diplomaté v Indii stali terčem výhružek na sociálních sítích. Kanadský zastupitelský úřad se proto rozhodl, že dočasně „upraví“ počet svých zaměstnanců v zemi.

Indie týž den pozastavila vízové služby pro kanadské občany kvůli bezpečnostním hrozbám, jimž podle Dillí čelí zaměstnanci indických diplomatických misí v Kanadě.

Bojovník za nezávislý sikhský stát

Kanadský občan Hardeep Singh Nijjar byl zastřelen 18. června před sikhským chrámem ve městě Surrey v provincii Britská Kolumbie. Indická vláda ho v roce 2020 označila za teroristu, protože podporoval vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu v oblasti indického Paňdžábu.

Indická vláda již dříve odmítla tvrzení Kanady, že se agenti indických tajných služeb mohli podílet na Nijjarově násilné smrti.