Hunter Biden má nemanželskou dceru. Prezident dělá, že jeho sedmá vnučka neexistuje

Události: Biden čelí kritice, protože ignoruje svou sedmou vnučku (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden čelí stále větší kritice kvůli kontroverzím svého syna. Bílý dům musí odpovídat na dotazy, proč Biden ignoruje svou sedmou vnučku. Jeho syn Hunter ji počal v době drogové závislosti a rodina čtyřleté dívky si stěžuje, že se Bidenovi s dítětem ani osobně nesetkali.

Rodinné hodnoty měly být v očích amerických voličů jeho nejsilnější stránkou. Nyní se ale prezident Biden ocitl pod palbou kritiky. Ignoruje totiž fakt, že jeho syn Hunter má nemanželskou dceru. „Mám šest vnoučat. Jsem do nich úplně zblázněný. Každý den s nimi mluvím,“ prohlásil šéf Bílého domu letos v dubnu.

Komentátorka New York Times Maureen Dowdová mu ale připomněla, že vnoučat je celkem sedm. Vzorky DNA u soudu prokázaly, že čtyřletá Navy je nemanželskou dcerou Bidenova syna Huntera z doby, kdy bojoval s drogovou závislostí. „Příběh Navy odhaluje, jak zastaralý a nehodnověrný je pohled osmdesátiletého prezidenta na rodinu,“ poznamenala letos v červenci Dowdová.

Ochrana za každou cenu

Hunter Biden se zavázal, že dítěti kromě měsíčního výživného ponechá vlastních patnáct obrazů, které prodává až za ceny kolem půl milionu dolarů.

Na konci měsíce Huntera Bidena navíc čeká soud, kde přizná vinu z daňového podvodu a ilegálního nošení zbraně.

Prezident ho ale dál chrání. „Jsem velmi hrdý na svého syna,“ zdůrazňuje Biden.

Amerika doposud Bidena vnímala jako největšího ochránce rodiny. Prožil nezměrnou tragédii, když při autonehodě zemřela jeho první manželka s dcerou a před několika lety podlehl rakovině jeho další syn. Aféra kolem sedmé vnučky mu ale tuto image poškozuje.

„Nemám k tomu odsud nic, co bych s vámi mohla sdílet,“ reagovala mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová na dotaz, zda prezident uznává holčičku jako svou vnučku.

Kontroverze kolem syna Huntera stojí Bidena stále větší politický kapitál. I šéf FBI Christopher Wray se kvůli tomu tento týden musel bránit útokům republikánů. „Chráníte Bidenovy?“ ptal se republikánský kongresman z Floridy Matt Gaetz. „Naprosto ne. FBI nemá žádný zájem chránit politicky kohokoliv,“ konstatoval Wray.

I když šéf FBI přiznal pochybení při vyšetřování údajného ruského napojení Donalda Trumpa, stál si za tím, že domovní prohlídka u tohoto bývalého republikánského prezidenta kvůli přísně tajným dokumentům na Floridě byla v pořádku.