Havajské ostrovy zasáhl prudký vítr a bleskové povodně. Lidé se mají zásobit alespoň na čtrnáct dní

Část Havaje zasáhly bleskové povodně – předzvěst hurikánu Lane (zdroj: APTN)

Havajské ostrovy s postupujícím hurikánem Lane zasáhl silný vítr a přívalové deště, které způsobily bleskové povodně a sesuvy půdy. Vítr dosahuje na pobřeží rychlosti 190 kilometrů za hodinu. Úřady vyzvaly obyvatele, aby si vytvořili alespoň čtrnáctidenní zásoby vody, potravin a léků. Model jeho pohybu podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nově nevylučuje, že živel svým okrajem zasáhne ostrov Oahu, kde je metropole Honolulu. Na ostrovech platí stav ohrožení.

Američtí meteorologové ve čtvrtek snížili sílu hurikánu Lane ze čtvrtého na třetí stupeň pětistupňové škály. Model jeho pohybu podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nepředpokládá, že se živel dostane na pevninu. Podle nového modelu jeho pohybu zasáhne ostrov Oahu.

„Ukryjte se tam, kde právě jste. To je vždy první možnost. Pokud se nebudete cítit bezpečně, můžete se uchýlit do jednoho z úkrytů, které jsou pro vás otevřené,“ sdělil guvernér Havaje David Ige, který vyzval obyvatele, aby se zásobili dostatkem vody, léků a potravin.

Pod vodou se ocitly ulice města Hilo na východě hlavního ostrova, kde za posledních 24 hodin napršelo přes třicet centimetrů, což je více než běžně za celý srpen. V Hilu záchranáři evakuovali pět turistů z Kalifornie, jejichž prázdninový dům ve čtvrtek zatopila voda. Suzanne Demeraisová, jedna ze zachráněných, uvedla, že při příjezdu na dovolenou protékal kolem domu malý potůček, který se ale rychle změnil v dravou řeku.

Kvůli bouři už bylo uzavřeno několik silnic, podél západního pobřeží se hladina moře zvýšila až o půldruhého metru. Na sociálních sítích se objevují videa, jak se řidiči snaží projet zaplavenými cestami.

Úřady varují obyvatele, aby se nesnažili projet zatopenými oblastmi, protože voda je mnohdy hlubší, než se na první pohled zdá. Valící se voda navíc řadu silnic podemlela. Pobřeží hlavního ostrova objíždí policie a varuje surfaře a plavce před vysokými vlnami, které mohou být až šestimetrové.

Školy jsou zavřené, v obchodech dochází zboží

Americké aerolinky United Airlines zrušily všechny páteční lety na druhý největší ostrov Maui. Posílily ale spojení z Honolulu do San Francisca, aby vyšly vstříc lidem, kteří chtějí souostroví opustit. Všechny lety zrušily místní aerolinky Ohana by Hawaiian, které Honolulu spojují s ostrovy Molokai, Lanai a Kapalua.

Hlavních pláží na turisticky nejexponovanějším ostrově Oahu s hlavním městem Honolulu se zatím nepřízeň počasí nedotkla. Turisté na nich dál surfují a plavou v moři.

„Rozhodli jsme se, že všechno podnikneme podle plánu. A dopadlo to skvěle. Vystoupili jsme na vyhaslou sopku a stihli všechno, co jsme chtěli,“ uvedla Michelle Bieglerová. Všechny školy a některé úřady jsou ale nejméně na dva dny zavřené, provoz zastavila i místní rafinerie.

Hurikán Lane přinesl na Havaj přívalový déšť a sesuvy půdy (zdroj: ČT24)

Na některých čerpacích stanicích na ostrovech už došlo palivo, obchody začínají mít prázdné regály. Všechny přístavy jsou uzavřeny, i přístav Pearl Harbor vyklidila většina vojenských plavidel amerického námořnictva.

V obchodech na Havajských ostrovech začíná docházet zboží
Zdroj: Reuters/Hugh Gentry

Hurikán se může kdykoliv nepředvídatelně vychýlit

Hurikán postupuje z jihu na sever a postupně se podle NHC bude podél souostroví stáčet na západ. Centrum se ale podle meteorologů posouvá nepředvídatelně a kdykoli může silně zasáhnout kteroukoli oblast regionu.

Na ostrově Havaj platí varování před tropickou bouří, na severněji položených ostrovech Maui, Molokai či Oahu je vyhlášeno varování před hurikánem. Hurikán bude souostroví sužovat po celý víkend a v neděli odpoledne místního času (v noci na pondělí našeho času) by měl zeslábnout na tropickou bouři. 

Na Maui se kvůli hurikánu ocitlo bez proudu zhruba 2000 domácností. Rozvodné závody uvedly, že se část odběratelů podařilo opět k síti připojit, řada domácností ale musela noc strávit bez elektřiny. O elektřinu přišlo také několik stovek zákazníků na Oahu.

Prezident Donald Trump vyhlásil na Havajských ostrovech stav ohrožení, který místním záchranářům umožňuje žádat o federální pomoc.

Na čerpacích stanicích dochází palivo
Zdroj: Reuters/Hugh Gentry