Guvernér Oklahomy zakázal potraty od oplodnění

Guvernér Oklahomy Kevin Stitt ve středu podepsal nový zákon, který dále zpřísňuje podmínky pro potraty. Podle zákona ze začátku měsíce byly potraty zakázané od šestého týdne těhotenství, nová norma obsahuje zákaz od oplodnění. Patří tak k nejstriktnějším zákonům proti interrupcím, jež v USA platí. Ze zákazu existuje několik výjimek a povolená zůstává i kontracepce.

Stitt uvedl, že slíbil obyvatelům Oklahomy, že podepíše jakýkoliv zákon prosazující omezení potratů, který „dostane na stůl“. „Jelikož život začíná početím, tak od tohoto okamžiku máme jako lidské bytosti zodpovědnost chránit život dítěte i matky,“ prohlásil Stitt.

Nový zákon zakazuje potraty od momentu oplodnění, předchozí úprava při tom počítala s možností interrupce do šestého týdne těhotenství. Zákon počítá s výjimkami ze zákazu, když je ve vážném ohrožení zdraví matky, nebo v případech, kdy oplodnění je výsledkem znásilnění, sexuálního násilí nebo incestu, které žena nahlásila policii. Zákaz se netýká ani kontracepce, a to včetně té postkoitální.

Zákon také umožní občanům tohoto státu žalovat zařízení nebo lékaře, kteří pomáhají ženám potratit.

Organizace na ochranu práv žen již oznámily, že se budou snažit napadnout nový zákon před soudy. „Je zapotřebí zastavit tento zákaz – podobně jako ostatní zákazy, které tento stát schválil za poslední měsíc,“ zdůraznila organizace Planned Parenthood.

Do Oklahomy jezdily na potrat ženy z Texasu

Do Oklahomy v posledních měsících cestovaly stovky žen z Texasu, kde rovněž platí striktní protipotratový zákon, který zákrok zakazuje od šestého týdne těhotenství. Kvůli novému zákonu v Oklahomě se tak dostupnost potratů na jihu Spojených států výrazně sníží a ženy budou muset cestovat do vzdálenějších států, kde zákrok není zakázán, poukazují zahraniční agentury.

Některé americké státy vedené republikánskými guvernéry začaly prosazovat přísnější protipotratovou legislativu poté, co na začátku května unikl z amerického nejvyššího soudu návrh rozsudku, který ruší předchozí verdikt téhož soudu z roku 1973, jež umožnil legalizaci potratů.

Soud potvrdil pravost návrhu, který podpořila většina soudců, ale rozsudek stále oficiálně nevydal. Podle stanice CNN se tak stane nejdříve na konci června. Do té doby se znění textu může ještě změnit.