TÉMA

Protipotratový zákon

Guvernér Oklahomy zakázal potraty od oplodnění

Guvernér Oklahomy Kevin Stitt ve středu podepsal nový zákon, který dále zpřísňuje podmínky pro potraty. Podle zákona ze začátku měsíce byly potraty zakázané od šestého týdne těhotenství, nová norma obsahuje zákaz od oplodnění. Patří tak k nejstriktnějším zákonům proti interrupcím, jež v USA platí. Ze zákazu existuje několik výjimek a povolená zůstává i kontracepce.
26. 5. 2022|

Nejvyšší soud USA naznačil, že by poskytovatelé potratů mohli napadnout texaský zákon

Konzervativní soudci nejvyššího soudu Spojených států naznačili, že by umožnili poskytovatelům potratů soudně napadnout přísný protipotratový zákon, který zavedl stát Texas. K tomu, zda předpis může napadnout vláda prezidenta Joea Bidena, ale konzervativní soudci byli skeptičtí. Klíčovým parametrem je unikátní podoba zákona, která jeho vymáhání skrze žaloby na poskytovatele potratů svěřuje do rukou soukromých osob.
1. 11. 2021|

Americký federální soud znovu umožnil Texasu nechat v platnosti zákaz potratů. Biden požádá o zablokování zákona

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů podstupovat potraty, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud. Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech. Federální vláda následně oznámila, že o opětovné zablokování zákona požádá nejvyšší soud. Ten už jednou povolil vstup normy v platnost, ale nezabýval se její ústavností.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:24|