Francouzští rybáři čekají na britské licence. Premiér Castex pohrozil přehodnocením dohod

Události: Francouzští rybáři čekají na licence (zdroj: ČT24)

Spor mezi Francií a Velkou Británií se opět vyhrocuje kvůli rybolovu. Francouzský premiér Jean Castex pohrozil, že jeho země přehodnotí bilaterální spolupráci, pokud Londýn nebude plnit přijaté dohody. Britské úřady totiž mnoha francouzským rybářům stále nevydaly potřebná povolení.

Řada francouzských rybářů stále marně čeká na licenci. Pomalu ale ztrácejí trpělivost a obávají se o svoji budoucnost. Ze 170 žádostí o povolení k rybolovu kolem ostrova Jersey je Britové přidělili jen větší polovině lodí.

Omerta majitele Dominiquea Adreaniho mezi nimi není. „Přece už došlo k dohodě. Věřím, že Angličané nakonec slovo dodrží,“ svěřil se vlastník společnosti na prodej a zpracování ryb. Rybolovu se věnuje prakticky celý život a v jeho šlépějích jde i jeho syn. Léta se jim dařilo dobře, dokonce si před osmi lety koupili nové plavidlo. Teď jsou připraveni se i bránit, pokud by to situace vyžadovala. Přesto stále věří, že licenci nakonec dostanou a jejich zaměstnanci práci neztratí.

Podobných rybářů je v přístavu Granville v Normandii více. Mnozí jsou ochotni jet do Calais a zablokovat přístup do Velké Británie. Někteří dokonce po francouzské vládě požadují, aby odřízla ostrov Jersey od elektrické energie. Ztráta možnosti lovu ve vodách okolo Jersey by totiž pro ně byla citelná.

Britský ostrov Jersey
Zdroj: ČT24

„Místo rybolovu kolem ostrova v pásmu pěti kilometrů by nám nezbylo než plout o čtyřicet kilometrů dál, a to s naší lodí, která měří méně než dvanáct metrů, nemůžeme. Je příliš malá,“ popsal Adreani.

Podle generálního sekretáře Národního výboru pro rybolov Jean-Luc Halla jsou někteří rybáři na vodách nedaleko ostrova Jersey existenčně závislí. „Zejména ti, kteří loví ve vodách vzdálených šest až dvanáct mil, mohou ztratit třicet až čtyřicet procent obratu. A to je může položit,“ přiblížil Hall.

Francouzští rybáři nebudou rukojmí, zní z Paříže

Francouzi už kvůli licencím jednou protestovali. V květnu k ostrovu zamířily desítky rybářských lodí. Londýn tehdy vyslal do oblasti vojenská plavidla a k podobnému kroku sáhla i Paříž.

Francouzští rybáři u ostrova Jersey
Zdroj: Oliver Pinel/ČTK

Nové problémy s udělováním licencí se zatím řeší pouze na diplomatickém poli, francouzská vláda se již obrátila na Brusel. Státní tajemník pro evropské záležitosti Clément Beaune v pátek prohlásil, že francouzští rybáři nebudou rukojmí nepovedených dohod ze strany Velké Británie.

Premiér Jean Castex zase tento týden pohrozil, že pokud nedojde k posunu, Francie zváží přehodnocení pobrexitových dohod a jejich dodržování. „Je to ale nejzazší možná hranice, kam až francouzská vláda může zajít,“ dodal zpravodaj ČT v Paříži Jan Šmíd. Pokud Británie licence nedodá, lze podle něj z druhé strany Lamanšského průlivu očekávat odvetné kroky.