Francouzský velvyslanec vykázaný pučisty opustil Niger. Paříž se ultimátu týdny bránila

Francouzský velvyslanec ve středu ráno odletěl z Nigeru, potvrdil Elysejský palác. Vojenská junta velvyslanci nařídila zemi opustit téměř před měsícem, Francie to ale dlouho odmítala. Prezident Emmanuel Macron nakonec v neděli oznámil, že diplomat africkou zemi skutečně opustí.

„Velvyslanec a šest zaměstnanců opustilo Niamey kolem 04:00 (05:00 SELČ),“ uvedl diplomatický zdroj agentury AFP. Podle dalšího zdroje letadlo s velvyslancem odletělo do Čadu.

Vojáci, kteří se v Nigeru chopili moci 26. července po svržení demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, na konci srpna nařídili policii, aby francouzského velvyslance Sylvaina Ittého vyhostila ze země. Mělo se tak stát do 48 hodin.

K odchodu se chystají i francouzští vojáci

Pučisté tehdy Francii obvinili z toho, že podniká kroky, které jsou v rozporu se zájmy Nigeru. Paříž se odmítla podrobit ultimátu, aby velvyslance odvolala s tím, že pučisté nemají k takové žádosti žádnou pravomoc. Zdůraznila také, že nadále uznává za jediného legitimního vládce země svrženého prezidenta Bazouma.

Macron v polovině září oznámil, že junta velvyslance a další zaměstnance drží na ambasádě jako rukojmí. Minulý víkend pak sdělil, že se velvyslanec vrátí domů a že Francie z Nigeru do konce roku stáhne 1500 svých vojáků.

Niger byl do převratu partnerem Západu v boji proti džihádistům v oblasti Sahelu. Francie, USA či Německo se z tohoto důvodu také podílely na výcviku nigerských vládních jednotek. Vojenské junty se v předchozích letech pučem zmocnily vlády také v Mali a Burkina Fasu. Po Nigeru se vojáci chopili letos moci také v Gabonu.