Evropská kosmická agentura navedla družici Aeolus do Atlantského oceánu

Evropská kosmická agentura (ESA) dokončila bezprecedentní manévr, při němž nasměrovala vyřazenou družici Aeolus do Atlantského oceánu. Sonda, která posledních pět let z oběžné dráhy monitorovala počasí, nebyla navržena pro kontrolovaný návrat na Zemi, kosmické agentuře se ale přesto podařilo použít zbývající palivo, aby Aeolus navedla do „vodního hrobu“, informovala agentura DPA. Poprvé se tak povedlo řízeně navést do zemské atmosféry družici, která k tomu nebyla určena.

ESA v sobotu informovala, že družice Aeolus v pátek ve 21:00 SELČ opět vstoupila do atmosféry nad Antarktidou a shořela. Všechny části, které neshořely, spadly podle plánu do Atlantského oceánu.

Cílem prvního manévru svého druhu bylo kromě snížení už tak nízkého rizika dopadu úlomků družice na obývaná místa i shromáždění údajů pro budoucí podobné návraty.

Aeolus byl jako první družice, která měřila rychlost a směr větru, na orbitě od srpna 2018. Používal přitom sofistikovaný laserový přístroj, který vědcům pomohl vylepšit předpověď počasí i klimatické modely.

Poslední cestu družice popsali vědci ESA z řídicího střediska v německém Darmstadtu na svém blogu, kde ji označili za jednu z nejúspěšnějších misí ESA a dodali, že se zapíše do historie.