Evakuace pacientů ze syrské Ghúty dokončena. Devět lidí ji ze strachu odmítlo

V Sýrii skončila dohodnutá evakuace těžce nemocných z obléhané východní Ghúty. Od úterka odtud bylo odvezeno 29 pacientů, kteří potřebují léčbu, jež v místě není dostupná. Jejich odvoz byl možný díky dohodě mezi syrským režimem a bojovníky, kteří východní Ghútu ovládají. Vláda však evakuovaným neposkytla žádnou záruku bezpečnosti, devět lidí proto evakuaci ze strachu ze zatčení odmítlo.

Podle místních zdrojů byla odvezena již i poslední skupina 13 civilistů, v níž bylo šest dětí a čtyři ženy. Podobně jako skupiny odvážené v úterý a ve středu byli i poslední pacienti převezeni do nemocnic v Damašku. Mnozí z nich podle Mezinárodního výboru Červeného kříže trpí rakovinou, onemocněním srdce či jinými vážnými chorobami.

Svědci viděli převážet šestadvacetiletou ženu, která má meningitidu, byla téměř v bezvědomí a dýchala s pomocí přístroje. Z Ghúty odjel také třicetiletý muž trpící rakovinou tlustého střeva a desetiletý chlapec s amputovanou nohou.

Výměna bez záruky

Syrská armáda východní Ghútu obléhá od roku 2013. Nynější dohoda počítala s tím, že si obě strany vymění 29 lidí, přičemž rebelové vydají zajatce a vláda přijme těžce nemocné. Jedenáct lidí z původního seznamu bylo nahrazeno, protože se během evakuace ukázalo, že dva pacienti už zemřeli a devět jich odmítlo odejít ze strachu ze zatčení.

Vláda v rámci dohody neposkytla evakuovaným žádnou záruku bezpečnosti. Koordinátor humanitárních operací OSN Jan Egeland dohodu kritizoval, protože podle něj jsou nemocní využíváni k výměně za rukojmí v rámci evakuace, na niž mají právo.

Východní Ghúta je poslední větší území u Damašku ovládané odpůrci syrské vlády. Žije v ní asi 400 tisíc lidí. Dohoda mezi syrskou vládou, Ruskem, Íránem a Tureckem stanovila klid zbraní. Před šesti týdny ale byly obnoveny boje. Podle místních zdrojů při nich zahynulo několik desítek civilistů.