Kvůli blokádě zásobování v Jemenu i Sýrii hrozí tisícům dětí smrt vyhladověním

Blokáda humanitární pomoci ohrožuje v Sýrii a Jemenu tisíce dětských životů (zdroj: ČT24)

Dětský fond OSN UNICEF varuje před kritickou situací v Jemenu a Sýrii. V obou zemích zuří občanská válka a do některých oblastí nedostávají potraviny a zdravotnické potřeby. Podvýživou tak trpí tisíce dětí. Snímky ze syrské východní Ghúty nedávno šokovaly uživatele sociálních sítí.

Obyvatelé Jemenu oběťmi sváru mezi šíity a sunnity

Kritická situace panuje v Jemenu poté, co šíitší rebelové vypálili na letiště u Rijádu raketu a Saúdská Arábie byla nucena aktivovat svou protivzdušnou obranu. Rijád odpovědnost za útok připsal Íránu, který povstalcům poskytuje zbraně.

Následné uzavření pozemních vstupů, letišť i přístavů v zemi mělo zabránit povstalcům v dalším vyzbrojování, znemožnilo ale také humanitární operace. Pokud se trasy nezpřístupní, mohou se zásoby potřebných léků vyčerpat už v řádu týdnů, varuje UNICEF. V ohrožení je asi 400 tisíc dětí.

„Utrpení dětí v Jemenu nezná hranic. Během posledních tří dnů UNICEF nemohl odeslat ani jednu zásilku se zásobami, které zachraňují životy. Nebyli jsme schopni tam poslat ani jednoho zaměstnance, aby pokračoval v podpoře, která je tak potřebná,“ konstatoval regionální ředitel UNICEF pro střední východ a severní Afriku Geert Cappelaire. „Musíme světu říci, že v Jemenu zůstanou vakcíny už jen na tři týdny. Kvůli všem těm chlapcům a děvčatům tam blokáda musí být zrušena.“

I když se teď blokáda částečně uvolnila, arabská koalice nepovolila lety Lékařů bez hranic. „V Jemenu máme asi 1600 spolupracovníků, od března doteď jsme tam dopravili zhruba tři tisíce tun zásob. Ve chvíli, kdy se ten řetězec přeruší, začnou všechny programy kolabovat. Situace v zemi je katastrofální,“ upozornil ředitel Lékařů bez hranic v ČR Pavel Gruber.

Gruber z Lékařů bez hranic: Do Jemenu nelze dostat lidi ani zásoby (zdroj: ČT24)

Jemenští lékaři už rok nedostali plat

Během téměř tříleté občanské války zemřelo víc než 10 tisíc lidí. Přes tři miliony dalších osob přinutil konflikt opustit domov. Zemi navíc postihla závažná epidemie cholery, která už je ale na ústupu.

„Moc se o tom nemluví, ale jemenští zdravotníci přes rok nedostali plat, od září 2016 pracují zdarma. Vykonávají své poslání, fungují v nemocnicích, protože vědí, že jsou pro ostatní poslední nadějí. Ale po večerech musí shánět zdroj obživy pro svou rodinu. Proto se snažíme hradit mzdy i lékařům a sestrám ve státních jemenských zařízeních,“ uvedl Gruber.

V obléhané syrské Ghútě hladoví statisíce lidí

S humanitární krizí se potýká i Sýrie. Jako o naprosté katastrofě hovoří OSN o obléhané Ghútě na východ od Damašku. Jde o poslední velké území u hlavního města, které zůstává v rukou odpůrců syrské vlády. Povstalci ovšem letos ztratili kontrolu nad přístupovými trasami.

Kriticky ohroženo zůstává v Ghútě až čtyři sta tisíc civilistů včetně dětí. „Zhruba jedna třetina dětí ve východní Ghútě je chronicky podvyživená. Existují děti, které tam umírají na podvýživu, a jediný způsob, jak to zastavit, je zaručit, že každý den budeme mít přístup k této obléhané oblasti,“ podotkl Cappelaire.

„Minulý týden jsme byli opět neúspěšní navzdory všem možným snahám dostat konvoje s potravinami a zdravotnickými potřebami do těchto oblastí. Týden předtím jsme měli celkem tři konvoje, včetně velkého, který mířil do částí, které tak dostaly první zásoby za mnoho měsíců. Ještě předtím jsme znovu neuspěli,“ upozornil poradce OSN pro humanitární otázky Jan Egeland.

I když Asadova armáda po dobytí města Búkamál u hranice s Irákem vyhlásila vítězství nad radikály v zemi, stále se nedaří najít politické řešení, které by občanskou válku ukončilo. Boje přitom trvají už bezmála sedm let, zemřelo během nich víc než 300 tisíc lidí a miliony dalších musely opustit své domovy.