Boje v Sýrii jsou nejtěžší od dobytí Aleppa. Zásah dostala řada nemocnic

Sýrie zažívá podle Červeného kříže nejtěžší boje od loňského dobytí Aleppa. V uplynulých deseti dnech válka zasáhla i deset nemocnic. Tisíce lidí tak nemají přístup ke zdravotní péči. Intenzivně se válčí hlavně o Rakká. Ze dvou ruských ponorek ve Středomoří byly ve čtvrtek odpáleny na radikály v provincii Dajr az-Zaur střely s plochou dráhou letu, uvedla Moskva.

V uplynulých dvou týdnech byly vojenské operace zesíleny, což mělo za důsledek zvýšený počet civilních obětí v Rakká, Idlibu a východní Ghútě, uvedla vedoucí operací Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) v Sýrii Marianne Gasserová.

Červený kříž se například setkal s případem, kdy bombardování zabilo deset lidí z třináctičlenné rodiny, která prchala před násilím v provincii Dajr az-Zaur. S Islámským státem (IS) bojuje syrská armáda podporovaná Ruskem a odděleně také arabsko-kurdská koalice za podpory mezinárodních sil v čele s USA.

Válčí se i v bezpečnostní zóně

Boje rovněž pokračují i v některých z oblastí, kde byla podle dohody mezi Ruskem, Íránem a Tureckem vyhlášena bezpečnostní zóna. Uprchlické tábory na východě Dajr az-Zauru a v okolí Rakká podle Červeného kříže přijímají asi tisíc vysídlených žen, mužů a dětí denně.