EU a Británie vyřešily irský hlavolam. Klíčem jsou práva severoirského parlamentu

Události: EU a Spojené království se dohodly ohledně Severního Irska (zdroj: ČT24)

Britská vláda a Evropská komise (EK) dokončily vyjednávání o obchodních pravidlech v Severním Irsku a představily nový rámec, který má poskytnout záruky oběma stranám. Klíčový bude postoj severoirské politické reprezentace, která již avizovala, že dohodnutý text bude pečlivě analyzovat. Podle britského premiéra Rishiho Sunaka nová úmluva odstraní „jakýkoli náznak hranice v Irském moři“ a dotkne se i platnosti evropského práva v Severním Irsku.

Británie a Evropská unie změnily původní dohodu ze severoirského protokolu a dohodly se na novém „windsorském rámci“, který má ukončit nejistotu pro Severní Irsko, uvedl v pondělí britský premiér. Sunak slíbil plynulejší a méně byrokratický tok zboží mezi zbytkem Spojeného království a Severním Irskem.

Situaci popsal i zahraniční zpravodaj ČT24 Lukáš Dolanský. „Veškeré zboží, které se vyprodukuje ve Velké Británii, by se do Severního Irska mohlo dovážet bez jakýchkoliv kontrol. Po tom volali podnikatelé právě v Severním Irsku, kterým by se tak výrazně zjednodušil podnikatelský život,“ řekl a dodal, že v Londýně je dohoda vnímána jako doposud největší úspěch premiéra Sunaka.

Nová pravidla budou fungovat pro všechny, uvedla v pondělí předsedkyně EK Ursula von der Leyenová na společné tiskové konferenci. Dodala, že takzvaný windsorský rámec „respektuje a chrání příslušné trhy“. O dohodě bude jednat britský parlament i členské země Evropské unie (EU).

Von der Leyenová zmínila i dva konkrétní příklady, které považuje za „výmluvné“. Úmluva například říká, že v Severním Irsku budou k dispozici stejné potraviny jako ve zbytku Spojeného království. Rovněž trvale umožní, aby byly léky v Severním Irsku dostupné ve stejnou chvíli jako v Británii.

Dohodu musejí přijmout severoirští unionisté

Změna severoirského protokolu umožní shromáždění ve Stormontu zastavit uplatňování zákonů EU v Severním Irsku, uvedl v pondělí premiér Sunak. „Mnozí volali po tom, aby se Stormont (severoirský parlament pozn. red.) mohl k těmto zákonům vyjádřit. ‚Stormontská brzda‘ však jde dál a znamená, že parlament může ve skutečnosti zabránit jejich uplatňování,“ řekl Sunak na tiskové konferenci.

„Zavede se tak jasný proces, jehož prostřednictvím může demokraticky zvolené shromáždění zatáhnout za záchrannou brzdu u změn pravidel EU týkajících se zboží, která by měla významné a trvalé dopady na každodenní život. Pokud bude brzda zatažena, bude mít vláda Spojeného království právo veta,“ dodal premiér.

Podle předsedkyně EK však konečné slovo v otázkách práva Evropské unie a jednotného trhu bude mít Evropský soudní dvůr (ESD).

Rishi Sunak upřesnil, že právo EU se na Severní Irsko nadále vztahuje, a ESD proto bude i nadále hrát roli při jeho výkladu. Důležité bude, jak přesně bude mechanismus „stormontské brzdy“ fungovat a jaký bude jeho rozsah, napsal politický reportér BBC Damian Grammaticas.

Pozornost bude nyní upřena na Demokratickou unionistickou stranu (DUP), která na protest proti seveirskému protokolu bojkotovala vznik místní vlády. Nyní bude pod tlakem, aby souhlasila s tím, co zajistil Rishi Sunak.

Vůdce strany Jeffrey Donaldson k dohodě uvedl, že ji nehodnotí „ani pozitivně, ani negativně“, ale že čeká, až se dozví její detaily. Strana prohlásila, že nebude s rozhodnutím spěchat.

Zdroj ze strany sdělil serveru BBC, že právníci DUP jsou připraveni projít text řádek po řádku a zkontrolovat, zda to, co jim již vláda zajistila, odpovídá jejich požadavkům.

Vědecká spolupráce

Jakmile bude implementována nová obchodní dohoda, EU může začít pracovat na tom, aby se Británie opět připojila k výzkumnému programu Horizont Evropa, uvedla v pondělí předsedkyně EK.

„Tento windsorský rámec je dobrou zprávou pro vědce a výzkumné pracovníky v Evropské unii i ve Spojeném království. Jsem ráda, že můžeme okamžitě zahájit práci na Asociační dohodě, která je předpokladem pro vstup do programu Horizont Evropa,“ uvedla von der Leyenová podle agentury Reuters.

Horizont ČT24: Definitivní tečka za tématem brexit? (zdroj: ČT24)

Harmonické setkání Sunaka a von der Leyenové

„Nepamatuji si za posledních šest, osm, nebo možná deset let na tak harmonické společné vystoupení představitelů britské vlády a Evropské komise,“ komentoval spolupracovník České televize Ivan Kytka v pořadu Horizont ČT24 tiskovou konferenci Sunaka a von der Leyenové.

Podle něj to naznačuje, že s výměnou britských premiérů přišel do čela tamní vlády člověk, se kterým EU „může a umí jednat“.

„Když se podíváme na text windsorského rámce, tak jsou tam skutečně ze strany Bruselu zcela bezprecedentní ústupky. V Severním Irsku vzniká hybridní právní rámec, který v EU nemá obdoby a už se v Británii spekuluje, zda Skotsko nebo Wales nepožádají o něco podobného,“ připustil Kytka.

Zároveň však upozornil, že EU neustoupila ve svrchovanosti ESD nad obchodními pravidly v Severním Irsku, což podle Kytkova názoru může vadit euroskeptickým politikům a stranám. Jednalo se o bod, který odmítal bývalý britský premiér Boris Johnson i lidé v jeho okolí.

„Zatím ty hlasy, které přicházejí od poslanců, jsou poměrně smířlivé. Zdá se, že britský parlament ten nový rámec pro Severní Irsko podpoří,“ komentoval Kytka probíhající zasedání dolní sněmovny.