Erdogan pustil na mítinku zmanipulované video s Kilicdarogluem, ten jej žaluje

Události: Lídr turecké opozice žaluje Erdogana (zdroj: ČT24)

Lídr turecké opozice podal žalobu na tureckého prezidenta těsně před finále volby hlavy státu. Kemal Kilicdaroglu žaluje prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana za šíření videomontáže a obvinění ze spojení s teroristy. Druhé kolo prezidentské volby, ve kterém se utkají právě dva zmínění politici, čeká zemi v neděli.

Byl to jeden z klíčových momentů kampaně. Statisícům lidí na mítinku v Istanbulu a těm, kteří se dívali doma, pustil Recep Tayyip Erdogan videomontáž kombinující záběry lídra opozice a rok starého videa velení PKK, v Turecku zakázané Strany kurdských pracujících. „Těmto dají moji vlastenečtí občané hlas?“ okomentoval Erdogan video.

Z obvinění opozice ze spolčení s teroristy se s pomocí zmanipulovaných záběrů a provládních médií stala Erdoganova mantra. Před druhým kolem volby prohlásil, že na původu videa nesejde. „Existuje video s teroristy. Manipulované nebo ne, to video natočili,“ řekl.

Lídr opozice mluví o podvodu. „Člověk, který podvádí, nemůže být prezident,“ prohlásil Kilicdaroglu na adresu Erdogana. Prezidentský úřad jej na oplátku osočil z urážky hlavy státu.

Podle kritiků je kauza důkazem, že nelze mluvit o férových volbách v zemi, kde drtivou většinu médií kontroluje vláda a nad kritickými novináři visí hrozba vězení.

Jedním z nich je i místní zástupce organizace Reportéři bez hranic. „Situace ohledně lidských práv, svobody tisku a kritických novinářů je každým dnem horší,“ ujišťuje Erol Önderoglu, který právě absolvoval soudní stání v procesu, který s ním vede prokuratura. Množství manipulací šířených před volbami označuje za bezprecedentní. 

Nejde ale jen o kontrolu médií. V největší justiční budově na evropském kontinentu v Istanbulu se potkávají osudy novinářů, lidskoprávních aktivistů a opozičních politiků, kteří mají jedno společné – jejich obhájci procesy s nimi označují za vykonstruované s jediným cílem – umlčet jakoukoli kritiku Recepa Tayyipa Erdogana.