Dvě léta s požárem. Před ohněm utíkali z Chorvatska i Češi ze Hřenska

Události: Rozsáhlý požár v Chorvatsku se dotkl i českých turistů (zdroj: ČT24)

Rozsáhlý požár poblíž chorvatského Šibeniku se dotkl i českých turistů, kteří u Jadranu trávili dovolenou. Zatímco někteří se evakuovali tak rychle, že na místě nechali většinu věcí, jiní se přesunuli jen o kus dál a později se vrátili zpět na místo, které o den dřív halil hustý dým.

Ještě ve čtvrtek dopoledne si Oldřich Zima s rodinou užíval dovolené v Grebaštici. Kolem poledne se situace změnila. „V apartmánu byli i další Češi, kteří se také báli. Šli jsme se podívat o kousek dál a bylo vidět, že už je to fakt špatné – hustý kouř, už začal létat i žhavý popel,“ vypráví Zima. Později už podle něj bylo všechno jako v mlze.

Kvůli možnému nebezpečí tak Zimovi sedli se dvěma dětmi do auta a odjeli zpátky do Hřenska. S požáry tak zažili už druhé léto – loni hořelo v Českém Švýcarsku.

„Bylo to opravdu hrozně rychlé, strašné. Běžíte a cítíte oheň, cítíte, jak létá žhavý popel,“ dodává Anna Zimová. V Chorvatsku tak zanechali většinu svých věcí – včetně těch pro děti. 

„Už se hůř dýchalo“

Požáry ve stejném místě vypukly už minulý rok. To si zažil i Lukáš Klinkáček. Letos se s rodinou ocitli v jejich bezprostřední blízkosti.

„Osm set metrů od apartmánů vidíte stoupat hustý hnědý dým, létala spousta popela a všude byl cítit kouř. V podstatě se už i hůř dýchalo,“ popsal český turista.

Do Čech se ale Klinkáčkovi vrátit neplánovali. Zbývá jim totiž ještě skoro týden dovolené. Po noci strávené v jiném městě tak v pátek ráno přijeli zpátky do Grebaštice. Tam provozuje penzion Tomáš Carba. Podle něj je oblast už zase bezpečná. „Celá lokalita je zabezpečená. Funguje veškerá infrastruktura, fungují telefony, restaurace jsou otevřené,“ vyjmenoval.

V chorvatských médiích se objevila v souvislosti s rozsáhlými požáry fotografie hasiče Maria Joziće. Ten podle tamních zdrojů zachránil z domu obklíčeného požárem dvě ženy a dvě děti z Česka a Slovenska.