Do Spojených států se snaží dostat výrazně méně migrantů, může za to pravděpodobně nový zákon

Události: Pokles migrace do USA (zdroj: ČT24)

Po skončení covidových opatření v USA nastal nečekaný pokles ilegálních přechodů mexicko-americké hranice. Může za to zřejmě pohrůžka Bidenovy vlády, že nezákonný vstup na americkou půdu bude považovaný za kriminální čin. Počet zadržených migrantů během týdne klesl o 50 procent z rekordních deseti tisíc ilegálních přechodů denně.

Tisíce běženců denně zadrží američtí pohraničníci při cestě za jejich snem. Střediska jsou přeplněná. Úřady sledují, co náhlý pokles v ilegálních přechodech znamená. „Pokračujeme v přípravách na nečekané, neznámé. To je jedna z opravdu důležitých věcí,“ říká starosta El Pasa Oscar Leeser.

Sedmisettisícové El Paso leží na hranici s Mexikem. Stalo se symbolem migrační krize, na každodenním životě to ale poznat není. „Je to skvělé místo k dospívání. El Paso je velmi bezpečné,“ myslí si studentka veřejné politiky Itzel Guerrerová.

„Žiji ve městě, kde se to děje. Ale osobně jsem to neviděl, jen v televizi,“ souhlasí student a fotograf Chrostopher Sainz. V El Pasu vyrůstal, takže neustálý tok lidí přes hranici je pro něj přirozený. Přesto by rád viděl od politiků řešení.

Republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis, který má prezidentské ambice, slíbil na žádost republikánského guvernéra Texasu vyslat posilu víc než tisícovky imigračních příslušníků. Bezpečnost na hranicích totiž bude jedním z klíčových tématem prezidentské kampaně.