Do Arménie uprchla téměř polovina karabašské populace, tvrdí Jerevan

Z oblasti Náhorního Karabachu, kterou minulý týden ovládl Ázerbájdžán, uprchlo do Arménie více než padesát tisíc lidí, tedy téměř polovina obyvatel separatistického regionu. Podle ruské agentury TASS to tvrdí arménská vláda.

V oblasti před začátkem konfliktu z minulého týdne žilo asi 120 tisíc etnických Arménů. K 15:00 místního času (13:00 SELČ) opustilo region 50 243 lidí, uvedla mluvčí arménské vlády. Agentura AFP dříve uvedla, že Baku v neděli otevřelo jedinou silnici, která spojuje oblast s Arménií.

Ázerbájdžánské bezpečnostní složky na této trase, v Lačinském koridoru, zadržely bývalého šéfa kabinetu neuznané karabašské republiky Rubena Vardanjana, uvedl s odkazem na jeho manželku server RBK. Vardanjan, miliardář a investiční bankéř, stál v čele karabašské separatistické vlády od listopadu 2022 do února 2023.

Zdroj blízký kabinetu v Baku v úterý AFP řekl, že pracovníci bezpečnostních složek hledají mezi arménskými uprchlíky možné pachatele válečných zločinů.

Ázerbájdžánské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že při vojenské operaci v oblasti minulý týden zahynulo 192 příslušníků ázerbájdžánských sil a jeden civilista, čímž počet obětí operace přesáhl čtyři stovky. Arménští separatisté už minulý týden oznámili 213 mrtvých a přes čtyři sta zraněných. Baku ve středu uvedlo, že při ofenzivě bylo zraněno dalších pět set vojáků.

Karabašské úřady po ázerbájdžánské operaci kapitulovaly

Ázerbájdžán minulé úterý zahájil v Náhorním Karabachu vojenskou operaci s cílem převzít nad oblastí kontrolu. Před týdnem bylo dojednáno příměří poté, co ázerbájdžánské jednotky prolomily obranné pozice arménských separatistů a karabašské úřady kapitulovaly.

Z Náhorního Karabachu v důsledku toho odcházejí desetitisíce lidí, kteří mají strach z pronásledování a etnických čistek.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale za podpory Jerevanu ho i s přilehlým územím ovládli tamní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994. Během šestitýdenních bojů s Arménií v roce 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s regionem i část Karabachu. Válku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem. Zejména během války v 90. letech docházelo k masakrům civilistů.