Desetitisíce Francouzů si do švýcarské banky ulily miliardy

Mezi Paříží a Bernem se rozhořel nový spor o peníze. Francouzský finanční úřad objevil ve švýcarské bance UBS 38 tisíc tajných účtů svých občanů, kteří si na ně v roce 2008 uložili 12 miliard eur, a vyhnuli se tak placení daně. Banka je v hledáčku francouzských vyšetřovatelů delší dobu a už jednou platila miliardovou pokutu.

UBS má ve znaku tři klíče - jakoby na znamení, že u nich je bankovní tajemství pečlivě uzamčené na tři západy. Švýcarský bankovní systém, který si klienti pochvalují, je ale pro berní úředníky evropských států naopak noční můrou.

Němci se například už dlouho shánějí po 40 miliardách eur, které před zdaněním zřejmě zmizely na švýcarských černých kontech. Teď si přisadili i francouzští vyšetřovatelé, podle nichž nedobytnost švýcarských sejfů přilákala skoro 40 tisíc Francouzů, kteří si sem podle všeho ulili v přepočtu astronomickou částku 300 miliard korun.

Banka se brání, že už dva roky žádné tajné účty nevede. Před dvěma lety totiž obě země uzavřely novou dohodu, která alespoň dva ze tří klíčů ve znaku banky dala do rukou zahraničním úřadům. Francie už díky tomu dokázala dostat zpátky přes hranici kolem čtyř miliard eur.

Události: Tisíce Francouzů mají ve Švýcarsku tajná konta (zdroj: ČT24)

Švýcarsko ale neláká jenom francouzské peníze, ale i samotné Francouze. Jenom sem do Ženevy denně dojíždí za prací 65 tisíc Francouzů, ať už lodí z druhé strany jezera nebo vlakem či autem. Je to skoro dvakrát víc než před čtyřmi lety a ranní zácpy na přechodech začínají být neúnosné. Ve francouzské oblasti za hranicí je ale práce málo a platy jsou v Ženevě dvakrát i třikrát vyšší.

Francouzi sem proto jezdí i za cenu toho, že tady platí za chudé příbuzné. I studovaní lidé jsou ochotní prodávat v obchodech. V mimořádně drahé Ženevě by jim vydělané franky sotva stačily, po přejezdu hranice a převodu na eura ale mohou vést ve Francii decentní život, konstatuje zpravodaj ČT Petr Zavadil.