Demjanjuk míří do Německa, kde ho čeká soud

Cleveland -  Z letiště v Clevelandu vzlétlo krátce po půlnoci na dnešek SELČ letadlo s Johnem Demjanjukem, kterého americké úřady deportovaly pro podezření ze zločinů spáchaných za druhé světové války proti Židům, ze Spojených států do Německa. Ten však popírá, že sloužil jako dozorce tábora, a tvrdí, že byl v roce 1942 jako voják Sovětské armády Němci zajat. Informovala o tom agentura AP.

Demjanjuka, který údajně sloužil za druhé světové války jako dozorce nacistického vyhlazovacího tábora, přepravila v pondělí sanitka z jeho bydliště v Ohiu do přistěhovaleckého úřadu v Clevelandu. Po vypovězení ho letadlo přepravuje z USA do Německa, kde by se měl zodpovídat z obvinění, že se podílel na smrti nejméně 29 tisíc Židů v nacistickém vyhlazovacím táboře na území dnešního Polska.

Deportace potvrzena německým ministerstvem spravedlnosti

Německý právník Ulrich Busch, který Demjanjuka zastupuje, prý řekl, že očekává přílet svého mandanta z USA na letiště v Mnichově „nejpravděpodobněji kolem dnešních 11:00 SELČ“. Také německé ministerstvo spravedlnosti ve svém pondělním prohlášení uvedlo, že Demjanjukův přílet očekává v úterý.

Devětaosmdesátiletý Demjanjuk měl být deportován už v dubnu. Soud v americkém Cincinnati ale na poslední chvíli rozhodl o odkladu, a to kvůli jeho údajnému špatnému zdravotnímu stavu. Následný soud rozhodl, že při poskytnutí odpovídající péče je Demjanjuk deportace schopen.

Demjanjuk je podle obžaloby zodpovědný za smrt 29 tisíc Židů

Zatykač vydaný v Německu viní Demjanjuka z toho, že se od března do září 1943 podílel ve vyhlazovacím táboře Sobibor na smrti nejméně 29 tisíc Židů. Německý centrální úřad pro objasňování nacistických zločinů tvrdí, že je dost důkazů o tom, že Demjanjuk jako dozorce v táboře osobně vodil Židy do plynových komor. Demjanjuk všechna obvinění z válečných zločinů, jimž čelí řadu let, popírá.

Ukrajinec obviněný z nacistických válečných zločinů John Demjanjuk
Zdroj: ČT24