„Co dělal venku?“ Johnson chce po útoku zrušit předčasné propouštění odsouzených z terorismu

Události: Johnson chce změnit zákony kvůli odsouzeným teroristům (zdroj: ČT24)

Vláda premiéra Borise Johnsona v souvislosti s nedělním útokem v Londýně, při kterém byli pobodáni dva lidé, předloží zákon, který by znemožnil předčasné propuštění odsouzených za terorismus. V metropoli útočil dvacetiletý Sudesh Amman, který byl v roce 2018 odsouzen kvůli vlastnictví materiálů nabádajících k terorismu. Minulý týden ale byl po uplynutí poloviny trestu podmínečně propuštěn, ačkoli úřady věděly o tom, že může být nebezpečný.

„Co dělal venku, automaticky dřív propuštěný z vězení? Předložíme zákon, který by ukončil systém automatického předčasného propuštění. Potíž ale je, jak jej aplikovat zpětně na skupinu lidí, kteří na něj nyní mají nárok,“ řekl Johnson.

„Mám zlost. Je to už podruhé za tři měsíce, kdy propustili z vězení usvědčeného teroristu. Zdá se, že to mohli jak předvídat, tak tomu mohli zabránit,“ uvedl londýnský starosta Sadiq Khan s odkazem na listopadový útok, při kterém usvědčený terorista předčasně propuštěný z vězení ubodal dva lidi a další zranil. 

Podle premiéra Johnsona je nutné, aby se vláda nyní zaměřila na zacházení s odsouzenými za terorismus. „Problém, který máme s převýchovou a rehabilitací lidí, kteří podlehnou islamismu, je ten, že jde o převelice obtížný a tvrdý úkol a může se to sice povést, ale těch úspěšných příkladů je velice málo, což musíme upřímně přiznat,“ řekl.

Sudesh Amman zaútočil v neděli odpoledne na rušné obchodní ulici v londýnské čtvrti Streatham. Ukradeným nožem s čepelí dlouhou 25 centimetrů pobodal dva lidi. Policie jej na místě zastřelila.

V prosinci 2018 byl Amman odsouzen na tři roky a čtyři měsíce odnětí svobody poté, co se u něj našly materiály popisující výrobu výbušných zařízení a další dokumenty obsahující propagandu teroristických organizací včetně takzvaného Islámského státu. Z vězení byl propuštěn koncem ledna.

Podle deníku The Guardian se snažil Amman ještě před svým zatčením zverbovat i svou tehdejší přítelkyni a naváděl ji, aby setnula hlavu svým rodičům, kteří nejsou muslimové. „Pokud nemůžeš sestrojit bombu, protože tě sledují nebo podezřívají přátelé, rodina nebo agenti, vezmi v noci nůž, Molotovův koktejl, ohlušující granát nebo auto a zaútoč,“ napsal tehdy dívce ve vzkazu.

Amman byl od propuštění z vězení sledován

Policista, který se před dvěma lety na Ammanově zatčení podílel, uvedl, že mladík má „silnou inklinaci k násilí a chce se stát mučedníkem“. „Jeho fascinace smrtí ve jménu terorismu byla z obsahu zápisníku zabaveného u něj doma zřejmá… Bez ohledu na okolnosti tento případ napovídá, že je třeba pečlivě sledovat známky radikalizace a okamžitě je hlásit,“ uvedl v roce 2018 vyšetřovatel Alexis Boon. 

Britské úřady si podle všeho byly Ammanovy nebezpečnosti vědomy, proto jej od propuštění z věznice sledovali příslušníci tajné služby a policie. Právě členové bezpečnostních složek v civilu také v neděli zakročili bezprostředně poté, co Amman zaútočil, a přímo na ulici jej zastřelili. Mladík měl v té době na sobě i atrapu výbušného zařízení.