Policie v Londýně zastřelila muže, který pobodal dva lidi

Britská policie zastřelila v jižním Londýně muže, který nožem vážně zranil dva lidi, informují agentury. Policie incident označila za terorismus a konstatovala, že místo útoku je zajištěno. Na místě zasahují záchranáři.

„Ozbrojení policisté zastřelili muže v Streathamu (jižním Londýně). V této fázi máme za to, že byla řada lidí pobodána. Okolnosti se vyhodnocují, incident spojujeme s terorismem,“ uvedla na Twitteru metropolitní policie. Později upřesnila, že zranění by měli být dva.

Svědci mluví o mačetě i noži

BBC s odvoláním na svědky uvedla, že krátce po 14:00 místního času (15:00 SEČ) zazněly dva výstřely.

„Byla jsem v kavárně, když kolem projelo sedm osm policejních aut během pár minut. Potom dorazila sanitka a viděla jsem zdravotnickou a policejní helikoptéru,“ popsala svědkyně incidentu, kterou cituje The Independent.

„Přecházel jsem ulici, když jsem spatřil muže s mačetou, za nímž běžel – hádám – policista v civilu. Muže pak zastřelil. Myslím, že jsem slyšel tři výstřely, ale přesně si nevzpomínám,“ líčí devatenáctiletý student Gulled Bulhan pro agenturu PA. Sám se potom ukryl v knihovně, odkud sledoval, jak se na místo sjela policie a záchranáři.

Deník The Telegraph citoval ženu, která byla očitým svědkem incidentu: „Muž vstoupil do obchodu, vzal nůž a začal bodat do lidí. Majitel obchodu se mu snažil nůž vzít, ale on se vyprostil a bodl ženu na kole. Ten nůž byl opravdu velký.“

Dva lidé byli podle informací deníku těžce zraněni. Snímky na sociálních sítích ukazovaly policejní auta a sanitky, nad místem kroužily vrtulníky. Scotland Yard vyzval občany, aby se oblasti vyhnuli.

„Teroristé se nás snaží rozdělit a zničit náš způsob života. Tady v Londýně je nikdy nenecháme uspět,“ komentuje situaci starosta metropole Sadiq Khan a děkuje policistům i záchranářům za rychlou a odvážnou reakci. Těm poděkoval také britský premiér Boris Johnson.