Čína provádí manévry poblíž Tchaj-wanu. V budoucnu mají být podle Pekingu pravidelné

Čínská armáda oznámila, že se její letadlová loď s doprovodnými plavidly účastní námořního cvičení poblíž Tchaj-wanu. Čína ostrovní zemi považuje za svou vzbouřeneckou provincii. Manévry s cílem „ochrany čínské suverenity“ Peking prý hodlá provádět v budoucnu pravidelně.

Operační skupinu vede při manévrech první čínská letadlová loď Liao-ning. Mezi doprovodnými plavidly je i obří torpédoborec Nan-čchang. Ten přitom patří do nové třídy, kterou Čína označuje jako typ 055.

„Cílem cvičení je zdokonalit schopnost obrany čínské suverenity, bezpečnosti a rozvojových zájmů,“ uvedla čínská armáda v prohlášení vydaném v pondělí večer. Kdy manévry začaly a jak dlouho budou trvat, armáda nesdělila.

Tchaj-wan Čína považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Země přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně vládne komunistický režim jedné strany.

Vojenská aktivita Číňanů se stupňuje

Američtí vojenští představitelé v poslední době poukazují na stupňování čínské vojenské aktivity v blízkosti ostrova. Spojené státy sice s Tchaj-wanem nemají oficiální diplomatické styky, Washington ale například dodává Tchaj-peji zbraně, k čemuž ho do určité míry zavazuje americký zákon z roku 1979.

Spojené státy během úterka uvedly, že americká letadlová loď Theodore Roosevelt se svou bojovou skupinou vplula čtvrtého dubna do Jihočínského moře, kde si Peking nárokuje několik sporných oblastí. Pentagon to označil za rutinní operaci. Americké námořnictvo pravidelně čínskou nadvládu nad oblastí zpochybňuje tím, že tudy jeho lodě proplouvají, aby demonstrovaly svobodu plavby.