Čína omezila internet a zatkla šest lidí kvůli „šíření fám“

Peking - Čínské úřady zatkly šest lidí a zavřely 16 webových portálů poté, co se na nich začaly šířit zprávy o přítomnosti vojenských vozů v ulicích Pekingu. Opatření se dotklo i dvou nejpopulárnějších serverů pro sdílení krátkých zpráv. Jejich uživatelé nemohou přidávat pod příspěvky své komentáře. Tento zákrok pravděpodobně souvisí s nedávným překvapivým odvoláním čínského politika Po Si-laje z vlivného stranického postu, což vyvolalo spekulace šířené po internetu. Podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera se žádné vojenské vozy ve městě nevyskytují.

Dva hlavní čínské mikroblogové portály Sina Weibo a Tencent QQ, z nichž každý má asi 300 milionů uživatelů, znemožnily lidem psát ode dneška do 3. dubna ráno na internetu komentáře a další texty. Mikroblogy dočasné opatření oficiálně zdůvodnily potřebou zabránit šíření „fám a nelegálních informací“.

Na síti Tencent se objevilo oznámení, že se mikroblogy šíří zprávy, které „mají vážné společenské dopady a obsahují rozsáhlé množství škodlivých informací… Je nutné přistoupit k čistce“. „Dohady a lži podávané na internetu za fakta zkreslují skutečnost, vyvolávají neklid a zmatek v lidských myslích a ohrožují celistvost společnosti,“ vysvětlil dnes místní státní tisk.

Středem zájmu uživatelů internetu v Číně se stalo v polovině března překvapivé odvolání čínského politika Po Si-laje z funkce stranického šéfa v Čchung-čchingu. Úřady se k jeho odvolání nijak nevyjádřily, což vyvolalo mezi Číňany divoké spekulace. Podle některých nepodložených zpráv byl Po zapleten do pokusu o státní převrat. Jiné zdroje tvrdily, že se Po snažil utajit, že jsou jeho rodinní příslušníci vyšetřováni kvůli korupci.

Čínská internetová kavárna
Zdroj: ČT24

Některé komentáře označily odvolání Po Si-laje, který aspiroval na místo v nejužším stranickém vedení, za „největší drama, které postihlo Komunistickou stranu Číny za poslední řadu let“ a které odhalilo hluboké spory ve straně, jež se obecně snaží udržovat zdání pevné jednoty.

Používání internetu je velmi oblíbené v Číně, kde komunistický režim tvrdě omezuje svobodu projevu v médiích a ve společnosti. Peking sledoval s obavami loňské společenské změny v arabském světě, v nichž hrály významnou roli internetové sítě, které sloužily k rychlé a anonymní mobilizaci prodemokratických sil a ke koordinaci protivládních protestů.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)