Cigarety pro následující britské generace budou nelegální, plánuje Sunak

Události: Britové plánují zákaz cigaret (zdroj: ČT24)

Británie plánuje zavést úplný zákaz prodeje tabákových výrobků pro nadcházející generaci. Každoročně plánuje zvyšovat věk pro prodej cigaret tak, že dnešní děti už by neměly mít nikdy přístup k tabáku. Spojené království se přidává k Novému Zélandu, který podobnou legislativu zavedl jako první na světě.

Z tabáku se stala nedílná součást britské historie a tamní ekonomiky. „Do doků ve východním Londýně se začal dovážet už v roce 1573. Od té doby se z něj tady stala velice populární komodita,“ přiblížil zpravodaj ČT Lukáš Dolanský.

Londýn před staletími platil za tabákové hlavní město světa. Kouřilo se všude a kouření se stalo normou. Kouřili britští politici, populární umělci nebo filmové postavy.

Jenže dnes – stejně jako jiné státy – Británie kouření omezuje. A to radikálně. Londýn přišel se zatím asi nejpřísnějším plánem. Prodej cigaret chce zakázat celé jedné generaci. Premiér Rishi Sunak navrhl, že jeho vláda každý rok zvýší minimální věk pro prodej tabákových výrobků – právě o jeden rok.

„To znamená, že dnešní čtrnáctiletí si už nikdy legálně nekoupí cigarety a že oni a jejich generace bude čistě nekuřácká,“ vysvětlil Sunak. V praxi to bude znamenat, že zanedlouho si cigarety v Británii nekoupí nikdo, kdo se narodil po 1. lednu 2009.

„Myslím, že to je velice chytrý způsob, jak omezit kouření. Je jednoduší, když lidé nikdy nezačnou kouřit, než pak odnaučovat kuřáky,“ míní členka Sněmovny lordů baronka Lucy Neville-Rolfová.