Čeští vývojáři pronikli v USA vysoko. Jejich aplikace slouží ve čtvrtém nejvyšším mrakodrapu na Manhattanu

Události: Úspěch českých vývojářů v USA (zdroj: ČT24)

Velký úspěch si připsali čeští vývojáři ve Spojených státech. Přes dvacet kancelářských mrakodrapů v New Yorku využívá aplikaci společnosti Sharry. Ta umožňuje organizaci jednání, sdílení prostor pro pracovní schůzky nebo přivolání výtahu. Funguje i v právě dokončeném mrakodrapu One Vanderbilt. Informoval o tom zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Mrakodrap je na exkluzivní adrese, v samém srdci Manhattanu. Dělníci ho začali stavět v roce 2016 a dokončili ho za pět let. Pronajato už je 91 procent kanceláří. Ty s nejlepším výhledem majitelé ale zákazníkům teprve nabídnou.

„Nejvyšší dvě patra jsem si záměrně nechal až na konec. Je to výjimečná budova. Ta dvě patra nahoře pravděpodobně představují nejlepší kancelářské prostory v celém městě New York,“ domnívá se výkonný ředitel společnosti vlastnící budovu SL Green Corp. Marc Holliday.

Zároveň půjde i o jedny z nejdražších kanceláří na Manhattanu. Budoucí nájemníci do nich vyjedou výtahy, které si přivolají českou aplikací. Ta organizuje i návštěvy, kterým pošle vstupní kód do e-mailu.

S čím česká firma uspěla

„Kouzlo je v rychlé distribuci. Když přijedete pracovně do budovy, která má naše řešení, tak jsou schopni vám přidělit osobní přístup, aniž by se s vámi osobně potkali,“ vysvětluje výkonný ředitel a spoluzakladatel společnosti Sharry Josef Šachta.

Pro uživatele je zásadní komunitní část aplikace. Mohou si přes ni například organizovat pracovní schůzky nebo objednat jídlo. „Je využívaná ke komunikaci mezi budovou a lidmi v ní. Je využívaná k rezervaci všech sdílených prostor a služeb,“ říká Šachta. 

Česká společnost uspěla v devítiměsíčním výběrovém řízení pro One Vanderbilt. Její aplikace zaujala natolik, že si ji vlastníci objednali pro dalších 23 newyorských výškových budov.

Pro veřejnost se 73. patro nového mrakodrapu otevře v říjnu. Z něj se dá proskleným venkovním výtahem vyjet až do výšky 370 metrů. Na návštěvníky tu kromě výjimečných pohledů čeká také interaktivní výstavní prostor nebo „levitující“ boxy vyčnívající z fasády.

Čtvrtý nejvyšší mrakodrap na Manhattanu

Budova One Vanderbilt je aktuálně čtvrtou nejvyšší na celém Manhattanu. Anténa mrakodrapu dosahuje do výšky 427 metrů.

Mrakodrap stál více než 3,3 miliardy dolarů, připomněl Miřejovský. Výstavbu nezastavila ani pandemie koronaviru. Majitelé tvrdí, že v roce 2020 měli na celém Manhattanu jediný fungující jeřáb.