Cesta k brexitu. Exkluzivní dokument zpravodaje ČT mapuje britské odcházení z Unie

Odejdeme a tečka. Cesta k brexitu očima zahraničního zpravodaje Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Referendum, které změnilo dějiny Evropy. Spojené království opouští po 47 letech evropský blok. Nový reportážní dokument Cesta k brexitu zpravodaje ČT v Londýně Bohumila Vostala mapuje nejdůležitější momenty při vystoupení Velké Británie z EU.

Před referendem v roce 2016 brexit nikdo nečekal. V Británii kvůli tomu nastala největší politická krize od konce druhé světové války a rezignovat museli hned dva premiéři. Po více než třech letech od referenda a mnoha obtížných rozhovorech Londýna s Bruselem opouští Spojené království Unii nakonec s „rozvodovou“ dohodou.

Redakce ČT v dokumentu zkoumá důvody, které vedly Brity k brexitu. Tím hlavním byla především snaha o větší kontrolu nad imigrací. Přináší také úryvky z projevů výrazných osobností, jako byl konzervativní premiér David Cameron, jenž referendum vyvolal, či euroskeptik Nigel Farage, který se stal tváří kampaně za odchod Británie z EU.

Zpravodaj Bohumil Vostal nabízí v osmadvacetiminutovém reportážním bloku rovněž argumenty běžných Britů pro a proti brexitu. Dále dokument přináší bohatý archivní materiál, včetně ukázek z dobových projevů královny Alžběty II., premiéra Winstona Churchilla nebo Margaret Thatcherové ke vztahu Británie a pevninské Evropy.