Bývalý starosta New Yorku Bloomberg podpoří Clintonovou

Bývalý starosta New Yorku, miliardář Michael Bloomberg, podpoří na sjezdu demokratů prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou. Bývalý republikán se podle svého poradce Howarda Wolfsona chce postavit za Clintonovou z pozice „významného podnikatele a nezávislé“ osobnosti.

Ještě v únoru přitom Bloomberg nevyloučil, že bude kandidovat v listopadových prezidentských volbách. Počátkem března ale oznámil, že kandidovat na amerického prezidenta nebude. Uvedl, že je zřejmé, že by nemohl vyhrát, a že by nechtěl svou kandidaturou riskovat, že tak usnadní výhru republikánům Donaldu Trumpovi či Tedu Cruzovi.

Bloomberg, který byl starostou New Yorku třikrát za sebou, několikrát změnil svou politickou příslušnost. Do roku 2001 byl demokratem, zatímco v období 2001 až 2007 se hlásil k republikánům. Od té doby vystupuje jako nezávislý, názorově blíž má ale k demokratům. Ostře také kritizuje nyní už oficiálního republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Předsedkyně Demokratické strany po sjezdu rezignuje

V pondělí se ve Filadelfii sejde ke čtyřdennímu konventu Demokratická strana, aby nominovala někdejší první dámu a bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou svou oficiální kandidátkou na prezidentku Spojených států.

Den před konáním konventu oznámila předsedkyně Demokratické strany Debbie Wasserman Schultzová, že v závěru sjezdu rezignuje. Clintonová jí poděkovala za výkon ve funkci, prezident Barack Obama jí vyjádřil vděčnost.