Bývalého finančního ředitele Trumpovy firmy poslal soud na pět měsíců do vězení

Bývalý finanční ředitel firmy The Trump Organization amerického exprezidenta Donalda Trumpa Allen Weisselberg si v úterý vyslechl rozsudek k pětiměsíčnímu vězení za daňové úniky.

Pětasedmdesátiletý dlouholetý manažer Trumpova obchodního impéria, jehož výpověď pomohla usvědčit exprezidentovu firmu z daňového podvodu, se v srpnu přiznal ve všech patnácti bodech obžaloby. Souhlasil s tím, že bude vypovídat proti The Trump Organization výměnou za pětiměsíční trest. Krátce po vynesení rozsudku mu byla nasazena pouta a byl odveden ze soudní síně.

V rámci dohody o přiznání viny soudce Juan Manuel Merchan také nařídil Weisselbergovi, který v The Trump Organization pracoval od poloviny osmdesátých let až do svého zatčení, aby zaplatil skoro dva miliony dolarů na daních, pokutách a úrocích. Částka byla podle AP zaplacena k 3. lednu. Po propouštění bude Weisselberg pět let v podmínce.

Luxus mimo účetnictví

Bývalý finanční ředitel vypověděl, že on a další zaměstnanci po léta systematicky podváděli ministerstvo financí. Benefity, jako jsou luxusní auta, školné a drahé byty, totiž byly poskytovány mimo účetní knihy. Svým přiznáním Weisselberg unikl možnému trestu odnětí svobody až na 15 let.

Agentura Reuters očekává, že Weisselberg nastoupí do nechvalně proslulé newyorské věznice Rikers Island. Pokud se Weisselberg dočká dřívějšího propuštění za dobré chování, tak si ve vězení nejspíš odsedí pouze sto dní. 

Pobyt v zařízení Rikers Island známém násilím, drogami a korupcí nebude pro Weisselberga pravděpodobně jednoduchý. V loňském roce tam zemřelo devatenáct vězňů. „Dostanete se do byzantské černé díry,“ řekl vězeňský konzultant Craig Rothfeld, který Weisselbergovi pomáhal s přípravou na žalář.