Britský regulátor zablokoval Microsoftu záměr převzít firmu Activision Blizzard

Britský antimonopolní úřad (CMA) zablokoval americké softwarové společnosti Microsoft záměr převzít za 69 miliard dolarů (bezmála 1,5 bilionu korun) firmu na vývoj počítačových her Activision Blizzard. Transakce by podle něj změnila budoucnost rychle rostoucího trhu s cloudovými hrami, což by v následujících letech vedlo k omezení inovace a k menšímu výběru pro britské hráče, uvedl úřad ve středeční tiskové zprávě. Firmy se proti rozhodnutí chtějí odvolat.

Ke konečnému rozhodnutí regulační úřad došel poté, co Microsoft podle něj neodstranil obavy, že spojení firem naruší hospodářskou soutěž u cloudových a konzolových her. CMA letos v únoru po hloubkovém zkoumání uvedl, že transakce by mohla podle něj oslabit „důležité soupeření“ mezi konzolemi Xbox od Microsoftu a PlayStation od společnosti Sony a vést k vyšším cenám, snížení výběru a k omezení inovací.

Akvizici vydavatele interaktivního zábavního obsahu Activision Blizzard společnost Microsoft oznámila loni v lednu. Activision Blizzard stojí například za hrami Call of Duty či Candy Crush. Spojení firem podle jejich představ urychlí růst herní divize Microsoftu. Po dokončení transakce by Microsoft byl třetí největší herní firmou na světě podle výše tržeb za společnostmi Tencent a Sony.