Britové volali po referendu o dohodě k brexitu. V ulicích bylo podle organizátorů přes půl milionu lidí

Události: Lidé v Londýně demonstrovali za referendum o dohodě k brexitu (zdroj: ČT24)

Statisíce Britů se na demonstraci v Londýně hlasitě domáhaly referenda o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie, kterou pět měsíců před britských odchodem obě strany ještě vyjednávají. Odhady počtu účastníků podle webu Sky News sahaly od čtvrt po půl milionu lidí, organizátoři podle deníku Daily Mirror mluvili o počtu 670 tisíc lidí. Policie se svým vyjádřením ještě nepřišla.

Demonstraci uspořádalo hnutí People's Vote, sdružující vícero proevropských spolků, včetně sdružení zastupujícího 3,7 milionů Evropanů žijících v Británii. 

Trasa protestů vedla z Hyde Parku přes Trafalgarské náměstí až k Westminsteru před sídlo britského parlamentu.

Organizátoři očekávali, že by mohlo jít o největší protest svého druhu. Tisíce aktivistů z různých končin království přivezlo do hlavního města 150 autobusů. Demonstrací se účastnily i celebrity jako zpěvák Bob Geldof nebo herec Brian Cox. 

Akci podpořil mimo jiné londýnský starosta Sadiq Khan, který prohlásil, že veřejnost musí mít možnost hlasovat o podobě brexitu. K demonstrantům promluvil také labouristický poslanec Chuka Ummuna nebo šéf liberálních demokratů Vince Cable.

Zastánce druhého referenda, exministr Andrew Adonis, sobotní protesty označil za začátek konce pro brexit.

Masový průvod lidí žádajících druhé referendum ochromil dopravu v centru britské  metropole. Některé stanice metra musely být kvůli návalu lidí uzavřeny, v ulicích vyhrávaly kapely, lidé procházeli ulicemi zabaleni do vlajek Evropské unie.

Některé transparenty byly vulgární

Nad hlavami demonstrantů byly stovky transparentů, z nichž některé byly podle Daily Mirror značně agresivní nebo i vulgární. Jedna demonstrantka nesla nad hlavou nápis „Brexcrement“, jiná „Brexshit“. Na zaníceného stoupence brexitu Nigela Farage mířil nápis „Rasistické zadky by měly zůstat ve Farageových kalhotách“.

„Na takový brexit by byl Hitler pyšný,“ stálo na dalším transparentu a písmeno „x“ bylo ve slově brexit nahrazeno hákovým křížem. Čtyři desítky lidí nesly gigantický transparent „Zastavte toryovský brexit“ odkazující na podporu odchodu z EU, kterou vyjadřují poslanci vládních konzervativců. Nápis byl doplněn slovy „Svobodu pohybu pro všechny“.

iReportér Martin Koutek: Demonstrace v Londýně (zdroj: ČT24)

Pochod byl mimo jiné součástí kampaně #WriteThisWrong, během níž mají odpůrci brexitu rozeslat 100 tisíc pohlednic s nápisem „Brexit je hovadina, celý proces jde špatně a půjde ještě hůř“. Lidé jsou vyzýváni, aby pohlednice zasílali svým poslancům.

Hlasovali bychom jinak, tvrdí veřejnost. Pozdě, vzkazuje premiérka

Organizátoři sobotní demonstrace tvrdí, že by Britové před dvěma lety hlasovali jinak, kdyby byli pravdivě informováni. „Myslím, že lidé byli uvedeni v omyl v mnoha ohledech,“ řekl agentuře AFP podnikatel Peter Hancock. „Chceme zůstat v Evropě. Nevidíme žádné výhody z odchodu,“ dodala jeho žena Julie, upoutaná na invalidní vozík.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016. Britská premiérka Theresa Mayová zopakování plebiscitu odmítá s tím, že by to podkopalo důvěru Britů v demokracii a politiky. Dál trvá na tom, že země odejde z EU příští rok na jaře. 

Teď chtějí druhé referendum. Vrátit se k Britům, říct jim, je nám to strašně líto, ale hlasovali jste špatně. Nebude žádné druhé referendum, lidé už hlasovali.
Theresa Mayová

Brexitová vyjednávaní s EU ale nejdou podle plánu. Jsou zablokovaná kvůli tomu, jak zabránit návratu kontrol na hranici mezi Irskou repblikou a Severním Irskem. Navíc čelí premiérka menšinové konzervativní vlády čelí rebelii ve vlastních řadách.

Do brexitu zbývá 5 měsíců a dohoda pořád není na stole. I proto nastal čas krizových scénářů. Nejen pro britské banky, automobilky, dopravce nebo farmaceutické firmy, ale taky jejich obchodní partnery v EU.