Bouřlivé počasí na Novém Zélandu zabilo o víkendu pět lidí

Wellington  - Prudké větry a silný déšť o víkendu postihly severní oblasti Nového Zélandu a vyžádaly si životy pěti lidí, desítky tisíc domácností se ocitly bez proudu. Podle meteorologů se dnes bouřlivé počasí ve většině oblastí země uklidnilo, další vichřice však prý Nový Zéland zasáhne v úterý.

Ve vzedmutých vodách moře zahynuli dnes ráno dva rybáři, dva zbylé členy posádky plavidla se záchranářům podařilo dostat z vody živé. Dnes také bylo nalezeno tělo kanoisty, jehož loď se v sobotu převrátila ve vysokých vlnách. Další obětí bouřlivého počasí byl řidič, který zemřel, když jeho auto vjelo do zatopeného silničního příkopu. Pátá oběť uhořela ve svém domě, když pravděpodobnou příčinou požárů byly svíčky, kterými si Novozélanďan svítil po přerušení dodávek elektřiny.

Největší intenzity dosáhly bouře na Severním ostrově, kde vítr strhával střechy domů, sklátil stovky stromů a poničil elektrické vedení, čímž přerušil dodávky elektřiny do přibližně 70 tisíc domácností. Prudký vichr a sněhové bouře si vynutily evakuaci přibližně 10 tisíc lyžařů ze zimních středisek u hory Mount Ruapehu, která se nachází v centrální oblasti Severního ostrova.