Bouře Isaias zasáhla východ USA. Vyžádala si nejméně osm obětí

Nejméně osm obětí si vyžádala tropická bouře Isaias, která se přehnala východním pobřežím Spojených států. Živel, který na pevninu udeřil v noci na úterý ve státě Severní Karolína silou hurikánu, rovněž přerušil dodávky elektřiny pro více než 3,4 milionu lidí. Informoval o tom server BBC. Dva lidi Isaias zabil už minulý týden v Karibiku, kde zasáhl Portoriko, Haiti a Dominikánskou republiku.

Bouři, která vyvolávala tornáda a záplavové deště, provázel nad USA vichr o rychlosti až 136 kilometrů za hodinu. Dva lidé přišli o život, když tornádo v Severní Karolíně zasáhlo jejich obytné přívěsy. Kromě nich zabily spadlé stromy ve státech New York, Delaware a Maryland další čtyři osoby. Jeden člověk zemřel v Pensylvánii poté, co jeho vozidlo odnesl silný proud vody způsobený přívalovými dešti. Poslední dosud známou obětí je žena, kterou našli policisté mrtvou v jejím domě v New Hampshire.

Ve městě Doylestown v Pensylvánii také museli lékaři ošetřit čtyři lehce raněné poté, co vítr strhl střechu zdejší školky. Ve Filadelfii tamní úřady přerušily provoz místních vlaků a dočasně uzavřely dálnici poté, co do mostů přes řeku Schuylkill narazilo nezajištěné plavidlo. Na předměstí Filadelfie rovněž úřady pátrají po mladém člověku, který údajně skočil do rozvodněných vod místní řeky.

V úterý bouře postupovala směrem na sever přes stát New York, kde vyvracela stromy, ničila domy a způsobila povodně a požáry. „Bouře ve městě poráží stromy a láme větve. Berte to vážně. Pokud nemusíte být venku, zůstaňte doma,“ vyzval na Twitteru starosta města New York Bill de Blasio. Trajektová a vlaková doprava byla přerušena, uzavřeny byly i některé nadzemní úseky metra.

650 tisíc objektů bez proudu

Ve středu se Isaias dostala nad jihovýchod Kanady, kam přinesla rovněž vydatné deště a silný vítr. Nad provincií Québec ale bouře dále zeslábla a podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) by měla zaniknout v noci či ve čtvrtek.

Na pevninu se bouře dostala poblíž města Ocean Isle Beach na jihu Severní Karolíny necelou hodinu před půlnocí místního času a způsobila záplavy. Provázel ji také vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Nejvíce škod živel zřejmě napáchal na východě a severu Severní Karolíny, kde udeřilo oko hurikánu. „Tato bouře se naštěstí pohybovala rychle a již opustila území našeho státu,“ řekl v úterý guvernér Roy Cooper.

Přes 650 tisíc domácností a podniků ve státech Virginie a Severní Karolína se kvůli živlu ocitlo bez proudu. Virginii a Maryland zasáhla podle agentury AP nejméně dvě tornáda, která vyvracela stromy, zásadní hmotné škody či oběti však úřady neevidovaly.