Bolivijci budou hlasovat o budoucnosti prezidenta Moralese

La Paz - Bolivijci budou v referendu rozhodovat o dalším setrvání prezidenta Eva Moralese a guvernérů devíti bolivijských departementů v úřadu. Hlasování navrhl sám Morales a zákon schválil parlament. Bolivijský prezident si od případného úspěchu slibuje posílení své pozice v boji o moc s guvernéry. Ti požadují větší autonomii pro své regiony. K hlasování  musí dojít do 3 měsíců.

Morales očekává, že případný úspěch v referendu by posílil jeho pozici při současném konfliktu se čtyřmi departementy na východě země. Guvernéři těchto správních oblastí, v nichž se nachází většina nerostného bohatství země, usilují o autonomii a snaží se zamezit přerozdělování bohatství ve prospěch chudších horských regionů.

Pro úspěch v referendu musejí guvernéři departementů i Morales získat větší procentní podíl i větší počet hlasů, než jakým byli zvoleni do úřadu. Pokud se jim to nepodaří, budou ze své funkce odvoláni. Morales vyvoláním referenda riskuje ztrátu prezidentského úřadu, kterého se ujal v lednu 2006. V Bolívii je hlava státu volena na čtyři roky bez možnosti znovuzvolení.