Boj proti kriminalitě v Salvadoru přinesl Bukelemu úspěch, obhájil post prezidenta

Horizont ČT24: Tvrdost salvadorského prezidenta se těší oblibě (zdroj: ČT24)

Salvadorský prezident Nayib Bukele obhájil ve volbách svůj post, a to s drtivou převahou. V parlamentu šestimilionové středoamerické země navíc jeho strana obsadí téměř všechny mandáty. Má ale i kritiky, kteří mu vyčítají, že při potírání gangů nehledí na lidská práva.

„Bude to poprvé, kdy v jediné zemi existuje v plně demokratickém systému jen jedna strana. Celá opozice, dohromady, byla rozdrcena,“ řekl Bukele.

Bývalý starosta metropole je prezidentem země od roku 2019. Už tehdy zvítězil se slibem porazit organizovaný zločin. Během prvního mandátu udělal z jedné z nejnebezpečnějších zemí kontinentu jednu z nejbezpečnějších. Počet vražd klesl desetinásobně. Gangy ztratily moc.

Velmi tvrdě proti kriminalitě


Během zátahů proti gangům policie zadržela na 75 tisíc lidí. Prezident nechal postavit obří věznice, kde panuje tvrdý režim. Příbuzní některých trestanců si ale stěžují na příliš rychlé soudy, které podle nich za mříže posílaly i nevinné. Kritiku Bukele poslouchá i od lidskoprávních organizací.

„Zdá se, že mnoho lidí tento výměnný obchod přijímá. Podle všeho jsou ochotní vyměnit práva jiných za vlastní bezpečnost,“ řekl badatel z Human Rights Watch Americas Tyler Mattiace.

Pocit bezpečí, který Bukele spojil s národní hrdostí, je pro většinu Salvadorců zásadní. Důležitější než inflace a ekonomická nejistota. Tu posiluje nedůvěra nadnárodních institucí, za kterou stojí Bukeleho sázka na bitcoin. Vedle dolaru z něj udělal druhé oficiální platidlo.